Prima conferință preoțească de primăvară din acest an în Arhiepiscopia Sibiului

5743

În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc astăzi, 9 mai, prima conferință preoțească de primăvară din acest an în Arhiepiscopia Sibiului. Sub președinția Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, conferința a adunat preoții din protopiatele Sibiu, Mediaș, Avrig, Săliște și Agnita, participând protopopi, consilieri eparhiali și invitați.

Conferința a fost intitulată „Icoana ca școală a credinței” și a făcut parte din manifestările dedicate Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești.

„Ceea ce ne dorim în cadrul acestor conferințe este totodată și promovarea școlilor de pictură pe care istoria le-a consemnat pe teritoriul Arhiepiscopiei Sibiului, în speță școlile de pictură din Mărginimea Sibiului, din Țara Făgărașului și din ținutul Brașovului”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Teologia icoanei

În debutul conferinței, IPS Mitropolit Laurențiu a susținut o prelegere intitulată „Ortodoxie și ortopraxie-venerarea icoanei, imagine sacră”, în care a evidențiat principalele argumente teologice ale cinstirii icoanelor.

„Datorită Întrupării, Dumnezeu a putut fi reprezentat după Chipul pe care și l-a luat. Icoana, ca reprezentare a divinități Întrupate, nu atacă porunca de a nu ne face chip cioplit, adică o imagine a ceea ce nu am văzut.(…) Avem din tradiție Chipul Mântuitorului de pe mahrama pe care Veronica a pus-o pe fața Mântuitorului și pe care s-a imprimat acest Chip al lui Hristos. Aceasta a devenit purtător de har, nu o sursă, ci o punte de legătură între Prototipul Hristos, și cel care se închină și aduce cinstire icoanei, cinstindu-l de fapt pe Hristos. Se vorbește apoi de Sfântul Luca, de la care a rămas o icoană a Sfintei Fecioare Maria”, a spus ierarhul.

Conferința a continuat cu prelegerea decanului Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, cu tema „Iconologie și iconoclasm”.

Întâlnirea preoților din cele cinci protopopiate ale județului Sibiu a continuat cu prezentarea celor cinci referate pregătite de preoți pentru această conferință. Astfel, părintele Nicolae Vintilă de la Parohia Cisnădie I, Protopopiatul Avrig a susținut referatul intitulat „Actualitatea, importanța și necesitatea sfintelor icoane pentru viața și misiunea Bisericii azi”, iar pr. dr. Valentin Delcă de la Parohia Șelimbăr III, Protopopiatul Sibiu a prezentat lucrarea „Sfântul Ioan Damaschin și Sfântul Teodor Studitul-figuri emblematice ale anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”. Părintele Marius Drăghici de la Parohia Boian, Protopopiatul Mediaș, a vorbit despre „Icoana în școală: semn al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni (ca și Sfânta Cruce)”, iar părintele Alexandru-Gheorghe Copăceanu de la Parohia Săsăuș, Protopopiatul Agnita, a prezentat referatul „Frații Grecu-iluștri reprezentanți ai iconarilor ortodocși pe Valea Hârtibaciului”. Ultimul referate a fost susținut de pr. Nicolae Jianu de la Parohia Rășinari I, Protopopiatul Săliște, cu tema „Școala de zugravi de la Rășinari”.