Prima promoție a Seminarului Teologic din Brașov s-a revăzut la 20 de ani de la absolvire

2056

Absolvenții din anul 1999 ai Seminarului Teologic Ortodox din Brașov, prima promoție a instituției, s-au revăzut vineri, 10 mai, la 20 de ani de la absolvire. Absolvenții au adus cinstire fondatorului Seminarului Teologic și s-au revăzut cu profesorii și îndrumătorii lor.

Festivitățile au început cu slujba parastasului la mormântul preot dr. Victor Neamțu, fondatorul Seminarului de la Brașov, săvârșită de un sobor de preoți condus de părinții profesori Mihai Manolache Sr, Ioan Herda și Aurelian Reit și compus din membri ai primei promoții a liceului teologic brașovean. După aceste momente de reculegere prilejuite de pomenirea celui care a fost și dirigintele clasei care își serbează douăzeci de ani de la absolvire, a urmat slujba de Te-Deum de la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, locul de rugăciune din acei ani pentru seminariști. La slujbă au participat atât absolvenții Seminarului, profesori ai acestora, cât și membri ai familiilor foștilor elevi. Dintre cei 42 de seminariști ai perioadei 1994-1999, 21 sunt membri ai clerului Bisericii noastre, mulți dintre ei chiar în Arhiepiscopia Sibiului, majoritatea oficiind și în cadrul întâlnirii.

În biserica șcheiană, laborator pentru practica liturgică a seminariștilor brașoveni, au luat cuvântul părinții profesori Ioan Herda și Mihai Manolache, dar și preot dr. Ciprian Bâlbă, paroh în Toderița, membru al acestei promoții. Grupul de absolvenți, membri ai familiilor lor și profesori au continuat programul la liceu, în sala festivă, unde întâlnirea a fost prezidată de actualul director, prof. Nicolae Cioc, și el unul dintre profesorii care au lucrat cu cei aniversați. Catalogul a fost strigat de către doamna profesor de Matematică, Letiția Neamțu, în amintirea dirigintelui, preot prof. dr. Victor Neamțu, dar și în calitatea de profesor și mentor al absolvenților din 1999. Fiecare dintre absolvenții ce se aflau în sală a răspuns „prezent” la strigarea doamnei profesor și a prezentat pe scurt evoluția sa, cu detalii din viața personală și cea profesională. Foștii elevi au primit cadouri din partea „locțiitoarei dirigintelui”, au râs, au cântat și s-au rugat împreună.

Mulțumiri și aprecieri

La finalul întâlnirii din sala festivă au luat cuvântul profesorii prezenți. Directorul din 1994, prof. Ludoșan, a făcut  o succintă trecere în revistă a eforturilor depuse de preoții Zenovie Moșoiu și Victor Neamțu, dar și de către sine, pentru înființarea secției de Seminar Teologic la Brașov, în cadrul Liceului Pedagogic, mulțumindu-i postum Mitropolitului Antonie Plămădeală pentru aprobarea și sprijinul acordate. Profesor de muzică al seminariștilor, doamna Maria Goșman, i-a felicitat pe cei prezenți pentru cântările din biserică și de la școală, aducându-și aminte cu drag de anii de liceu. Preot prof. univ. dr. Nicolae Moșoiu a venit cu sfaturi foarte utile pentru cei hirotoniți, dar nu numai. În încheiere, prof. Letiția Neamțu și-a cerut scuze pentru eventualele împiedicări, din poziția sa de locțiitor de diriginte, iar șeful de promoție, preot dr. Daniel Puia-Dumitrescu, paroh în orașul Ghimbav, a ținut să sublinieze importanța participării doamnei profesor în toate momentele cheie ale evoluției seminariștilor acestei promoții, practic precum un al doilea diriginte și mamă, mulțumind, în numele colegilor. Întâlnirea a continuat cu masa festivă la un restaurant în apropiere.

Seminarul Teologic Ortodox din Brașov, astăzi numit după teologul Dumitru Stăniloae, a fost înființat în toamna anului 1994 în cadrul Liceului Pedagogic din oraș. Inițiativa a fost a vrednicului de pomenire preot profesor dr. Victor Neamțu, fiind sprijinită și de protopopul Zenovie Moșoiu, dar și de directorul de atunci al Liceului Pedagogic, profesorul Ludoșan.  În 1999 a absolvit prima promoție a Seminarului, un mare procent dintre elevi fiind admiși la Facultatea de Teologie din Sibiu în același an. Mulți dintre absolvenți sunt, la ora actuală, preoți în județul Brașov.

Seminarul brașovean a funcționat ca secție a Liceului Pedagogic, în sediul acestuia, din apropierea Bisericii Sfântul Nicolae din Șchei, apoi, în anii 2000, mutându-se în clădire proprie, în incinta fostei școli nr. 1, de Pe Tocile. Momentan, după o perioadă de funcționare de sine stătătoare, Seminarul este din nou parte a aceluiași liceu.