Priveghere la Catedrala mitropolitană din Sibiu în cinstea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna

11302

Sute de credincioși și pelerini din Arhiepiscopia Sibiului și din alte părți ale Transilvaniei au participat la slujba Privegherii oficiate în Catedrala mitropolitană din Sibiu în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ocrotitorul preoților și credincioșilor din Ardeal. Pentru a șasea oară de la canonizarea Sfântului Andrei Șaguna, Catedrala mitropolitană a devenit centrul vieții duhovnicești din această parte a țării, iar credincioșii au venit la sărbătoare înveșmântați în costumele populare specifice zonei.

Slujba Vecerniei și a Litiei a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Policarp, Episcop-vicar de Vidin, Bulgaria și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. La slujbă a fost prezent și Înaltpreasfințitul Domețian, Mitropolitul Vidinului.

După Litie, preoții și credincioșii au participat la tradiționala procesiune prin centrul vechi al orașului, purtând moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și icoane ale Sfântului. La ieșirea din Catedrala mitropolitană, fanfara Garnizoanei militare din Sibiu a intonat imnul national, iar o gardă de onoare a însoțit preoții și credincioșii, purtând făclii. Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, conduși de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, au dat răspunsurile liturgice și au cântat troparul Sfântului Andrei Șaguna și colinde.

La finalul procesiunii, IPS Mitropolit Laurențiu a citit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și le-a mulțumit tuturor preoților și credincioșilor din Arhiepiscopia Sibiului care au fost prezenți la acest moment de înălțare duhovnicească.

„Sfântul Ierarh Andrei Șaguna mijlocește și se roagă pentru noi ca să vină peste noi pace și liniște. L-am purtat acum cu noi, l-am însoțit cu făclii și acum îl așezăm spre închinare ca să slujească mâine cu noi Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Apstol Andrei. Vă mulțumim tuturor și vă binecuvântăm pe toți cei care ați dat onoare Sfântului Andrei Șaguna și Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă ocrotească”, a spus ierarhul.

Privegherea de la Catedrala mitropolitană din Sibiu continuat cu slujba Utreniei.