Procesiune de Florii la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1990

Slujba Vecerniei din Sâmbăta Floriilor a fost oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu toți preoții din Protopopiatul Sibiu. Credincioșii au venit la Catedrala mitropolitană cu ramuri de salcie și s-au rugat împreună cu soborul slujitor pentru a primi ajutor ceresc și binecuvântarea la intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri.

După slujba Vecerniei și a Litiei, corala Protopopiatului Sibiu, dirijată de pr. Alexandru Szasz, a susținut un concert de cântece religioase specifice perioadei prepascale.

Soborul și credincioșii au participat apoi la o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, purtând icoana Intrării în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos, ramuri sfințite și racla cu moaște ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

La finalul procesiunii, IPS Mitropolit Laurențiu a citit rugăciunea de binecuvântare a credincioșilor la sfârșitul procesiunii sfinte.

„Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să ajungem la sfârșitul celor 40 de zile de post și să începem Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, astăzi fiind Sâmbăta lui Lazăr, ziua în care Hristos l-a înviat pe prietenul său Lazăr. Învierea lui Lazăr este o prevestire a învierii cea de obște și o prevestire a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că El a biruit moartea și a omorât-o întâi în persoana prietenului Său și apoi, prin Învierea, în propria Sa persoană. De aceea, la Vecernia sărbătorii Intrării în Ierusalim, toată suflarea este chemată să-L întâmpine pe Hristos, Care intră în Ierusalimul sufletelor noastre, pe Hristos cu Care am călătorit în timpul postului și Care vine acum să se răstignească pentru noi. Noi nu facem o simplă comemorare a evenimentului istoric, ci acesta devine pentru noi o prezență, o realitate, de aceea și purtăm ramuri verzi, stâlpări, arătând prin aceasta că, așa cum natura a revenit la viață, tot așa și Mântuitorul Iisus Hristos va readuce la starea dintâi omenirea căzută”, a subliniat ierarhul.