Prof. Sorin-Mihai Cîmpeanu, Doctor Honoris Causa la Sibiu

831

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu i-a oferit vineri, 12 ianuarie, titlul academic de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Sorin-Mihai Cîmpeanu, rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și președintele Consiliului Național al Rectorilor din România.

La ceremonie a fost prezent și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de consilierul cultural din cadrul eparhiei, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală și preotul militar din cadrul academiei militare, părintele Florin Pavel.

În Aula academiei sibiene au fost prezenți rectorul instituției, generalul Ghiță Bârsan, împreună cu președintele Senatului universitar, lt. col. Gabriel Popa și ceilalți membri ai Senatului, alături de care s-au aflat președintele Senatului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Horațiu Rusu, rectorul Ioan Bondrea al aceleiași universități, rectori și prorectori ai altor universități din țară, numeroase cadre didactice, oaspeți și studenți.

După intonarea imnului național, rectorul Ghiță Bârsan a ținut o prelegere în care a subliniat rolul important pe care îl are prof. univ. dr. Sorin-Mihai Cîmpeanu la dezvoltarea învățământului românesc universitar și nu numai.

„Acțiunile și viziunea domniei sale asupra învățământului academic modern, atât din postura de ministru al educației, de președinte al Consiliului Național al Rectorilor din România, de rector și de profesor, conectarea la spațiul european, precum și implementarea unor soluții eficiente i-au adus domnului prof. univ. dr. Sorin-Mihai Cîmpeanu merite și aprecieri remarcabile. Aportul creativ, inovativ și științific adus de domnia sa la formarea de noi specialiști în agronomie, de-a lungul unei prodigioase cariere clădite în spațiul intelectual și academic, contribuie semnificativ la lărgirea viziunii asupra inovării și proiectării îmbunătățirii funciare, atât la nivel teoretic, cât și practic-aplicativ”, a spus generalul Ghiță Bârsan.

Prestigiul învățământului academic românesc

Cuvântul „Laudatio” a fost citit de conf. univ. dr. ing. Luminița Giurgiu, prorector pentru cercetare științifică în cadrul Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, după care președintele senatului universitar, Gabriel Popa a citit diploma de Doctor Honoris Causa. Alături de această diplomă, rectorul Ghiță Bârsan i-a oferit profesorului Sorin-Mihai Câmpeanu și însemnele Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, o medalie aniversară dedicată împlinirii a 170 de ani de învățământ militar în România și eșarfa instituției.

În cuvântul său, prof. univ. dr. Sorin-Mihai Cîmpeanu a mulțumit academiei sibiene pentru primirea în rândul personalităților care au primit acest titlu de membru onorific al corpului didactic al academiei, între care se numără și IPS Mitropolit Laurențiu. Mai apoi, prof. univ. dr. Sorin-Mihai Cîmpeanu a evidențiat locul aparte pe care îl ocupă instituțiile de învățământ militar în țara noastră.

„Academia sibiană are o istorie și un prestigiu date de numele mare ce au slujit-o și aici aș vrea să fac o paralelă: sunt 170 de ani de învățământ militar la Sibiu, iar eu provin dintr-o universitate care aniversează 166 de ani de învățământ. Deci învățământul militar este cu patru ani mai vechi decât cel agronomic. Sunt nume mari ce au slujit Academia militară de la Sibiu, dar sunt și nume mari care s-au format aici”, a spus Sorin-Mihai Cîmpeanu.

Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului academic „Gaudeamus”.