Program catehetic și educativ la Hamba

913

Începând cu luna septembrie 2016, Parohia Hamba, Protopopiatul Sibiu, în parteneriat cu Centrul Arhidiecezan de Cercetare și Diagnoză al Mitropoliei Ardealului (C.A.D.C.O) și Liceul Teoretic ,,Ghe. Lazărˮ din orașul Avrig, județul Sibiu, implementează un nou program de activități duhovnicești dedicat tinerilor creștini.

Proiectul de activități cu tinerii și de  cateheze este intitulat intitulat ,,În sufletul meu Îl port pe Dumnezeuˮ. Proiectul a debutat la Hamba pe 26 iunie 2016 și se adresează unui număr de 30 de elevi din localitatea sibiană și unui număr de 200 de elevi de la liceul amintit, tineri din clasele IV-XII. Programul este coordonat de parohul de la Hamba și profesorul de Religie de la unitățile școlare menționate, Remus-Ioan Răsvan, alături de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, de preoți și profesori din arii diferite de activitate, precum medici, psihologi, muzeografi care și-au arătat deschiderea de a colabora pe viitor cu cei implicați în activitățile educative și catehetice. Începând cu această toamnă, tinerii  vor avea parte de un nou program de activități.

„Centrul Catehetic «Sfântul Nicolae» din Hamba dezvoltă în fiecare săptămână o nouă temă morală. La începutul lunii iulie a fost inaugurat și sfințit noul spațiu, aflat în curs de amenajare, în care se vor desfășura activități educativ-religioase și de dezvoltare personală, precum: «Gustați și vedeți că Bun este Domnul», «Sfinții – prieteni pentru veșnicie», «Sfânta Scriptură sau Biblia – izvorul cel nesecat al lui Dumnezeu» etc. Totodată, s-au pus bazele unei biblioteci care stă la îndemâna copiilor, cu nenumărate volume și lucrări de referință, de teologie, antropologie, beletristică, diverse reviste, etc.”, ne-a spus pr. Remus-Ioan Răsvan.

Activități diverse

Programul catehetic de la Hamba vizează familiarizarea tinerilor cu principalele noțiuni de credință ortodoxă, asimilate prin intermediul mai multor activități: vizionare de filme cu tematică religios-morală, pilde creștine, rugăciuni, vieți de sfinți, jocuri de dezvoltare personală etc.

„După fiecare activitate tinerii participă la slujbele de seară, mai apoi la Sfânta Liturghie, dar și la o activitate de creație stabilită de comun acord. În final, în timpul servirii desertului pregătit de ei înșiși se face recapitularea principalelor cunoștiințe morale dobândite, după care primesc o fișă de lucru pentru acasă, stabilind-se tema și obiectivele pentru săptămâna ce urmează”, ne-a mai spus părintele Remus-Ioan Răsvan.

Din mărturiile tinerilor despre cum l-au descoperit pe Dumnezeu:

„Era un moment trist în viața mea când eram înecată în singurătate; zilele treceau fără să realizez, pierdusem contactul cu realitatea și cu Dumnezeu. Eram doar un trup fără suflet. Mă săturasem, stăteam în pat cufundată în gândurile mele și am început să mă rog lui Dumnezeu. M-am simțit mai liniștită că în sfârșit i-am împărtășit Cuiva ceea ce gândeam. Dimineața următoare a fost atât de minunată, diferită. Aveam suflet din nou. Știam că Dumnezeu îmi acordase ajutor. Mă ridicase din întuneric.

Dumnezeu mereu m-a ghidat, iar pentru asta îi sunt recunoscătoare. Mereu Și-a pus îngerii să mă ghideze lăsându-mi semne. De asemenea, Dumnezeu îmi acordă în fiecare zi ocazia de a petrece timp cu familia, de a zâmbi, însă cel mai important lucru este ocazia de a avea o parte din iubire, familie, cămin și sănătate. (*C. Lerida, clasa a XI-a)

Autor: Ștefan Mărculeț