Proiect de restaurare a odoarelor bisericești de la Feldioara, județul Brașov

1916

Parohia Feldioara, județul Brașov, a încheiat un protocol de colaborare cu Universitatea „Transilvania” din Brașov, prin Facultatea de Ingineria Lemnului și cu Liceul „Petru Rareș” din Feldioara prin care au fost restaurate obiecte vechi ale Bisericii „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din localitate.

Odoarele bisericii din Feldioara au fost restaurate în cadrul unui atelier mobil de restaurare orgnizat la liceul menționat de studenți și masteranzi, membri voluntari ai Clubului de restaurare „Antique IL” din cadrul Facultății de Ingineria Lemnului, conduși de  prof. dr. chim. Maria Cristina Timar, cercetător științific dr. ing. Anca Maria Varodi și șef lucrări dr. ing. Emanuela Beldean. Atelierul mobil a fost numit „Istoria din podul bisericii” și la activitățile desfășurate pe parcursul mai multor zile au participat elevii clasei a XII-a B de la liceul din Feldioara, sub atenta îndrumare a prof. Călin Rușitaru și a conducerii instituției reprezentată de prof. Gabriela Suciu și director adj. Maria Trifan. Echipa de voluntari a fost întregită prin participarea activă la acțiune a expertului conservator Georgiana Gămălie, fiică a satului Feldioara, iar susținerea financiară a proiectului a fost asigurată de preotul paroh Mircea Rusei.

Activitățile au făcut parte și din Proiectul „Restaurator pentru o zi”, din cadrul programului „Școala altfel”, menit să conștientizeze elevii asupra valorilor patrimoniale din comunitate și să-i implice în restaurarea acestora.

Expoziție la universitatea din Brașov

În perioada 20 noiembrie 2016-16 decembrie 2016 echipa de voluntari și de elevi au parcurs etapele procesului de restaurare și de înfrumusețare a mai multor obiecte bisericești păstrate în podul casei parohiale din Feldioara. „Obiectele care au intrat în procesul de restaurare au fost cufărul arhivei de la biserica noastră, în care se țineau registrele de evidență pentru nunți și botezuri, cristelnița veche datată 1794, două discuri pentru donații datate 1793-1794, două icoane pictate datate 1794, o cădelniță, o balanță cu talere și greutăți și o râșniță de piper. Toate aceste obiecte aparțin bisericii noastre din Feldioara și s-au odihnit peste timp în podul casei parohiale”, ne-a spus pr. Mircea Rusei.

După această perioadă de restaurare obiectele au fost expuse de Facultatea de Industrializare a Lemnului în cadrul unei expoxiții organizate cu ocazia Zilelor Universității „Transilvania” din Brașov. Expoziția a fost deschisă la 1 martie, sub titulatura „Conservarea patrimoniului cultural prin conștientizare și voluntariat” și este deschisă până în 15 aprilie. Toți cei interesați de istoria comunității din Feldioara au posibilitatea să admire aceste obiecte, adevărate mărturii ale credinței, spiritualității și culturii românești din epoca medievală transilvăneană.

„Mulțumim doamnelor profesoare de la Universitatea «Transilvania» din Brașov, doamnelor director de la Liceul «Petru Rareș» din Feldioara, doamnei expert conservator, domnului profesor și în mod special studenților și elevilor implicați”, ne-a mai spus pr. Mircea Rusei.