Proiect educaţional la Nou Român, județul Sibiu

2405

În perioada 8 – 10 august s-a desfăşurat în localitatea Nou Român, judeţul Sibiu, prima etapă a proiectului educaţional „Asta știu eu despre satul meu”, proiect finanţat de  Administrația Fondului Cultural Național şi implementat de Complexul Muzeal Național „ASTRA” din Sibiu, având  ca scop facilitarea accesului la cultură a copiilor din medii rurale izolate.

La activităţile desfăşurate la Nou Român au participat mulți copii din sat, coordonaţi de doamna preoteasă Loredana Ivănuşcă şi preotul paroh Liviu-Flșorin Ivănuşcă. Cu sprijinul echipei de muzeografi coordonată de muzeograf – educator muzeal Raluca Andrei, elevii au fost iniţiaţi în munca de cercetare, investigând şi descoperind în satul lor lucruri de valoare care merită să fie păstrate şi transmise mai departe: construcţii, personalităţi, meşteşuguri, obiceiuri, ţesături, ceramică, reţete de bucate şi chiar poveşti/legende. În scopul documentării au fost vizitate cele mai importante obiective din sat:  bisericile, şcoala, căminul cultural, troiţele, muzeul, case si gospodării ce mai păstrează elemente tradiţionale.   Din partea Muzeului Astra, copiii au primit câte un kit de cercetare individual, care constă într-un rucsac echipat cu rechizitele necesare activităţii de documentare, precum şi un kit de cercetare colectiv, cuprinzând un aparat de fotografiat şi un reportofon.

Activităţile acestui proiect vor continua în luna septembrie, când, în cadrul celei de-a doua componente ale sale, copiii vor realiza o hartă a localităţii plecând de la locul preferat, vor descrie obiceiurile satului și vor învăța să realizeze scurte texte descriptive prin care să își promoveze localitatea.  În final, cea de-a treia etapă a proiectului va consta în realizarea unei expoziţii cu roadele muncii executate de copii în cadrul acestui proiect educaţional.