Proiectul „Aproape de Aproapele nostru” la Brașov

378

Începutul lunii aprilie a oferit prilejul pentru câteva activități derulate de voluntarii Asociației „Sfântul Ierarh Luca” al Crimeei. Prima sâmbătă a lunii a fost dedicată  ecologizării zonei adiacente Pavilionului 2 de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, locație pe care voluntarii asociației o vizitează de două ori pe săptămână, în cadrul Proiectului „Aproape de Aproapele meu”. Celor câțiva voluntari ai asociației li s-au alăturat și membrii Frăției Ortodoxe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Filiala Brașov, care au depus un efort considerabil pentru finalizarea acțiunii în aceeași zi. La finalul zilei s-a strâns o cantitate însemnată de deșeuri (aproximativ șase tone de gunoi menajer aruncat de-a lungul timpului de diverse persoane din afara spitalului). Scopul principal al acestei activități a fost amenajarea unui spațiu adecvat, prin care pacienții internați la Compartimentul de Ingrijiri Paliative să se bucure de aer proaspăt și de mici plimbări pe poteci curate.

Activități sociale în două spitale brașovene

În Sâmbăta lui Lazăr, premergătoare Praznicului Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, pr. Ciprian Nistor, alături de doi voluntari ai asociației au împărțit hăinuțe și scutece la Pavilionul de Pediatrie a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, unde se află internați copii cu afecțiuni pulmonare ce au vârste cuprinse între 1 și 17 ani. De asemenea au fost vizitați și pacienții internați în cadrul compartimentului de îngrijiri paliative care au primit produse alimentare și materiale de igienă personală (paste de dinți, periuțe și săpunuri). La finalul vizitei, fiecare pacient, al celor două pavilioane vizitate a primit câte o iconiță.

Ultimul popas a fost făcut la Secția de Psihiatrie Cronici – Vulcan (Colonia 1 Mai) a Spitalului Clinic de Neurologie și Psihiatrie Brașov, unde au fost împărțite produse alimentare și accesorii de îmbrăcăminte foarte necesare pacienților internați.

Bucuria a fost deplină întrucât alături de voluntari au fost și preoții celor două spitale:  pr. Bogdan Brânzea, care este și membru al asociației și pr. Mihai Constantin  de la călduroasa  parohie din Colonia 1 Mai.

„Mulțumim din suflet Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră. Aceste activități pe care le întreprindem au rolul de contura mult mai bine una din cele două lucrări ale Bisericii noastre străbune – filantropia, alături prima latură fundamentală care este cea liturgică. Nu ne este ușor să realizăm astfel de activități mai ales că asociația noastră se bazează exclusiv pe voluntariat și din acest motiv găsirea de voluntari nu este una facilă. Însă cel mai important lucru este că  atunci când ne propunem ceva, Bunul Dumnezeu, prin Sfinții Săi mijlocitori, rânduiește lucrurile în chip minunat și astfel putem duce la bun sfârșit ce ne-am propus”, ne-a spus pr. Ciprian Nistor.

 Autor: Simona Nistor