Proiectul „Descoperim trecutul pe bicicletă!”,  la Nou Român

1686

În urmă cu mai bine de 170 de ani, la anul 1846, credincioşii din satul Nou Român, judeţul Sibiu, ridicau o  frumoasă biserică din zid, purtând hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Până la acea vreme, ca loc de închinăciune, noienilor le-au slujit două mici bisericuţe de lemn, aşezate la  mică distanţă de actualul locaş de cult. Dacă dintr-una din acestea  n-a mai rămas decât urma locului unde a fost amplasată, cea de-a doua a fost salvată cu voia şi prin lucrarea lui Dumnezeu. Pentru că noienii aveau nevoie de bani pentru a duce la bun sfârşit biserica de zid ei s-au învoit să cedeze această bisericuţă către locuitorii satului Ilimbav, judeţul Sibiu. Biserica a fost desfăcută pe bucăţi, a fost  transportată peste dealuri şi  montată apoi la loc de cinste în mijlocul satului Ilimbav, unde se află şi astăzi. Un studiu amănunţit,  ce prezintă pe larg frumuseţea acestui sfânt locaş  de lemn, a fost realizat în anii din urmă de către domnul lector universitar Ioan Abrudan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu.

Puţini dintre noienii de astăzi ştiu că vechea bisericuţa de lemn din Nou Român se află la Ilimbav; şi mai puţini sunt cei care au văzut-o vreodată. Pentru a repara oarecum această nedretate  Parohia Nou Român a organizat pentru cei mai tineri dintre credincioşii săi o excursie la bisericuţa de lemn din Ilimbav.  Şi pentru că printe  activităţile  promovate de către Centrul Cultural Educaţional „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” se numără şi miscarea în aer liber,  s-a preferat deplasarea pe biciclete.

Excursia a avut loc în pe 25 martie 2017, participând un mare număr de copii din sat, coordonaţi de preotul paroh şi doamna preoteasă Loredana Ivănuşcă. Plecarea s-a făcut din faţa sfântului locaş de cult, iar circuitul s-a făcut pe traseul  Nou Român –  Săsăuş – Chirpăr – Ilimbav – şi retur, însumând  nu mai puţin de 40 de Km.

Istorie și credință

Gazdă primitoare a fost la Ilimbav harnicul preot Viorel Pîntea. Acesta  a prezentat  frumoasa biserică de zid ( resfinţită de curând, în 2016), iar  apoi  grupul s-a deplasat la bisericuţa  de lemn,  aflată în apropiere.   O bucurie în plus pentru noi a reprezentat-o faptul că s-a poposit în vechea bisericuţă  chiar în ziua sa de hram, sărbătoarea Bunei Vestiri.  Copiii au ascultat cu atenţie numeroasele informaţiile oferite,  arătându-se încântaţi de arhitectura  sfântului locaş, dar mai ales de minunata pictură interioară,  ce s-a păstrat neaşteptat de bine ţinând cont de vechimea ei.

După ce au văzut atâtea lucruri frumoase, bucuroşi că au poposit pentru puţină vreme în biserica în care s-au rugat străbunicii lor, copiii au pornit spre Nou Român, drumul părându-li-se la întoarcere mai scurt şi mai uşor.

Autor: pr. Liviu Florin Ivanuşcă