Protopopiatul Agnita a adus cinstire eroilor neamului de Ziua Armatei

342

Pe 25 octombrie orașul Agnita, județul Sibiu, a avut oaspeți pe o parte din sărbătoriții zilei, militarii de la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre ”Getica” – CILFT (U.M.01495 Cincu). Aceștia au marcat cu fast ziua închinată Armatei României, dar și comemorarea tuturor celor care și-au dat viața pentru țară. În rândul partenerilor evenimentului care  au făcut posibilă cinstirea eroilor țării în Parcul „Căpitan Axente Lene” din oraș s-a numărat și Protopopiatul Agnita.

Ziua comemorativă la monument a început imnul României. Programul a continuat cu  slujba de pomenire a tuturor eroilor neamului românesc oficiată de părintele protopop de Agnita Mihai Naicu și preoții din parohiile orașului. Răspunsurile la slujbă au fost date date de corul Protopopiatului Agnita, dirijat de părintele Adrian Toacșe de la Parohia Mihăileni. Evenimentul a continuat cu discursurile oficialităților, a Comandantului Unității de la Cincu, a reprezentanților Consiliului Județean și  Prefecturii Sibiu, care au subliniat importanța datei de 25 octombrie, mai ales în contextul Centenarului Marii Uniri.

Mihai Moise, ultimul veteran de război din Agnita

Deosebită a fost mai ales prezența ultimului veteren de război din Agnita, colonelul în retragere, Mihai Moise, în vârstă de 96 de ani. Acesta a povestit, emoționând auditoriul, scene trăite pe front, în război.

Comemorarea la monumentul eroilor din parc s-a încheiat cu depunerea de coroane din partea instituțiilor din oraș. Ulterior, soldații, jandarmeria, poliția, pompierii, au defilat sub privirile pline de încântare ale oamenilor, veniți la eveniment.

Sărbătoarea a fost încheiată printr-un program artistic susținut la Casa de Cultură a Orașului Agnita. Momentul artistic a fost deschis de  Corul Protopopiatului care  a trezit în oamenii prezenți în sală, prin cîntecele patriotice interpretate armonic pe scenă,  identitatea dată românilor,  de cei care s-au sacrificat pentru țară. După momentul frumos și receptat cu mare plăcere de spectatori, pe scenă, au urcat ansamblul orașului și diferite grupuri de copii, care au susținut un recital de cântece patriotice și jocuri tradiționale românești.

Autor: pr. Andrei Iancu