PS Atanasie de Bogdania a conferențiat la Sibiu

427

Sibienii au avut posibilitatea să participe joi, 21 martie, la conferința „Știința vieții duhovnicești văzută prin ochii unui tânăr” susținută de Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Episcopul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la invitația Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS).

Conferința a avut loc în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, participând numeroși tineri elevi și studenți din cetatea transilvăneană, preoți, cadre didactice și numeroși oaspeți. Evenimentul a făcut parte din manifestările duhovnicești pe care OTS le găzduiește în perioada Postului Mare.

PS Episcop Atanasie de Bogdania a vorbit în cadrul întâlnirii cu tinerii sibieni și cu ceilalți participanți despre provocările vieții actuale din societatea modernă și răspunsurile Bisericii la aceastea.

„În această seară am avut bucuria de a participa aici, la Sibiu, la o întâlnire cu tinerii din organizația creștin-ortodoxă din oraș și le-am vorbit despre știința vieții duhovnicești, despre marile provocări ale societății moderne, o societate care de multe ori încearcă să ne despartă de cele duhovnicești, încearcă să ne despartă de cele bisericești, să ne despartă de Hristos și iată că Biserica, Sfinții Părinți, ne oferă niște remedii duhovnicești și am încercat să îmbin aceste remedii filocalice găsind soluții la provocările din ziua de astăzi. M-am bucurat că a fost o participare destul de numeroasă și mai ales pentru că la sfârșit au fost foarte multe întrebări și unele care ridică cu adevărat niște probleme duhovnicești și, crezând că-i încarc duhovnicește pe tineri, de fapt m-am încărcat eu duhovnicește și m-am bucurat foarte mult. Mulțumesc foarte mult tinerilor din Sibiu pentru această invitație și mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu pentru binecuvântarea acordată de a vorbi tinerilor în această seară frumoasă la Sibiu și rămân cu gândul că într-o zi mă voi întoarce pentru a mă reîntâlni cu tinerii aceștia”, a spus ierarhul.

Știința duhovniciei

Pentru tinerii sibieni întâlnirea cu ierarhul din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a fost un bun prilej de a afla mai multe despre felul în care pot răspunde provocărilor vieții moderne și a se apropia cât mai multe de cele duhovnicești.

„Noi am făcut o tradiție în a-l chema pe Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei pentru a ne conferenția, dar Preasfinția Sa nu a putut veni și atunci ne-a trimis alt povățuitor, pe Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania și aș putea spune că a venit în această seară cu o adevărată strategie, pentru că ne-a adus multe argumente științifice și duhovnicești despre viața în Dumnezeu. Întâlnirile de acest gen sunt foarte importante pentru noi pentru că ne unesc, în primul rând, iar în al doilea rând am observat că astfel de teme atrag foarte mulți tineri. Preasfințitul Atanasie a vorbit direct atât tinerilor din Biserică, dar și tinerilor care nu sunt activi în viața Bisericii și sperăm că astfel vom atrage cât mai mulți tineri alături de noi”, ne-a spus de la Alexandra Jelea de la OTS.

În perioada Postului Mare, OTS organizează și alte evenimente duhovnicești. Pe lângă programul zilnic de rugăciune, vor avea loc conferințe pe diferite teme, amintind aici întâlnirea de duminică, 24 martie, cu IPS Mitropolit Laurențiu la Catedrala mitropolitană din Sibiu, în cadrul căreia ierarhul va vorbi despre Maica Domnului ca model al tinereții. Amintim, de asemenea, conferința din 4 aprilie susținută de diaconul Sorin Adrian Mihalache la Cercul Militar din Sibiu.