IPS Laurențiu: „Postul este o perioadă de exercițiu spiritual”

1130

Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS) a organizat joi, 9 martie, o conferință duhovnicească intitulată „Postul cel Mare, ofranda iubirii omului pentru Dumnezeu”. Invitatul tinerilor sibieni a fost Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Conferința ierarhului a fost susținută în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și a deschis manifestările pe care OTS le organizează în perioada Postului Mare. Au fost prezenți la eveniment decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, consilierul social eparhial, Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, numeroși alți preoți, precum și studenți și tineri din Sibiu.

În prelegerea sa IPS Mitropolit Laurențiu a evidențiat principalele foloase duhovnicești ale postului, a menționat urcușul spiritual pe care fiecare credincios îl urmărește în Postul Mare pentru a trăi bucuria deplină a Învierii Domnului la mărețul praznic al Sfintelor Paști.

„Întâi de toate, postul este o nevoință spirituală, o stare sufletească pe care o creăm voluntar, știind că întâi de toate este spre folosul sufletului nostru. Postul ajută enorm de mult și trupului, iar dacă avem un folos dublu și noi facem această lucrare cu ajutorul lui Dumnezeu, atunci vom avea roade depline. Există un rigorism alimentar, dar de fapt postul de păcate are întâietate și el întărește postul de bucate, deși noi, din punct de vedere al ordinii, avem o anumită restricție. Postul este o perioadă de exercițiu spiritual. În această perioadă trebuie să-i spunem trupului că dorim să ne impunem un anumit regim spiritual. Întâi de toate, să uităm tot ceea ce ne deranjează și ne provoacă răutatea din noi. Apoi nu mai stăm supărați și plecăm de la iubirea a tot ceea ce ne înconjoară. Atunci ne aducem aminte de Dumnezeu mult mai des”, a subliniat ierarhul.

Conferințe, film și discuții

Conferința IPS Mitropolit Laurențiu a făcut parte din activitățile organizate în Postul Mare de OTS, prin care aduc în fața tinerilor personalități din spațiul teologic, duhovnicesc și cultural.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu că a aceptat să deschidă șirul conferințelor din acest post. Ne-a bucurat mult, am învățat multe, ne-am hrănit duhvnicește, pentru că dacă în post renunțăm la anumite alimente, Înaltpreasfinția Sa ne-a deschis cămara cu bunătăți și ne-a oferit tot ce a avut mai bun pentru noi. Suntem siguri că mai are ce să ne ofere și de aceea îl vom mai avea ca invitat. În fiecare săptămâna, tot în ziua de joi, de la ora 18.00, în Aula Magna a Universității «Lucian Blaga» din Sibiu vom viziona filmul «7 cuvinte» și îl avem ca invitat pe regizorul Andrei Negoiță. Pe 23 martie îl avem invitat pe Preasfințitul Silun, Episcopul Român al Italiei, care ne va vorbi pe o temă foarte actuală și importantă pentru tinerii din ziua de astăzi: «Cine sunt eu, cui să mă asemăn». Sperăm că lucrurile vor merge la fel de bine și în continuare”, ne-a spus Roberta Renata Rodu, vicepreședintă a OTS.