PS Siluan al românilor din Italia a conferențiat la Sibiu

1710

Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS) a organizat joi, 23 martie, un nou eveniment din cadrul manifestărilor din perioada Postului Mare. Tinerii sibieni și nu numai au avut posibilitatea să asculte prelegerea Preasfințitului Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei.

Conferința a avut loc în Aula Magna a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, unde sute de tineri, preoți, credincioși și numeroși oaspeți au venit să asculte prelegerea PS Episcop Siluan intitulată „Vreau să fiu eu însumi. Cărui model să urmez?” Alături de Părintele Episcop s-au aflat Preasfințitul Ilarion-Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Încă de la începutul conferinței PS Episcop Siluan a intrat într-un dialog cu tinerii prezenți în aula universității sibiene, pentru a afla câteva repere ale acestora legate de identitatea creștină și modelele pe care trebuie să le urmeze. Mai apoi, ierarhul a realizat o incursiune teologică în actul creației omului, amintind câteva texte biblice, termeni teologici și interpretări patristice prin care să evidențieze rostul persoanei umane de a fi mereu în comuniune cu Dumnezeu și de a privi mereu spre cer și nu spre realitățile mundane.

„Ce modele să ne alegem noi cât suntem atât de contaminați la nivelul doririi și la nivelul plăcutului și frumosului? Suntem atât de virusați încât nu mai deosebim lumina de întuneric și binele de rău. Cum să facem să dobândim criterii ca să ne ajute să începem să devenim oameni? Dumnezeu S-a făcut Om ca să ne arate în primul rând cum este să fii om și concomitent să ne arate cum e să fii ca Dumnezeu. Domnul Se întrupează ca să ne arate ce suntem. Principiul încrederii în Dumnezeu S-a schimbat cu cel al autonomiei: «eu decid!» Autarhie, autonomie, autodeterminare, independență. Din încredere în Dumnezeu și ce ne poate oferi El am trecut la încrederea în noi și hotărâm să facem ce vrem noi. Aceasta este o stare de rătăcire și de amăgire”, a subliniat PS Episcop Siluan.

Modelele oferite de Biserică

Conferința susținută de episcopul românilor ortodocși din Italia nu este singura întâlnire  duhovnicească a tinerilor din Sibiu cu personalități bisericești în această perioadă prepascală. În urmă cu două săptămâni, invitatul OTS a fost Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar săptămâna viitoare va conferenția la Sibiu părintele Nicodim Petre din Iași.

„Ne-am bucurat foarte mult că l-am avut printre noi pe Preasfințitul Părinte Siluan, un model pentru noi de bucurie, entuziasm și dăruire. Am ales tema din această seară pentru că noi credem că este foarte dificil în ziua de astăzi să ne găsim modele și să nu te încrezi doar în tine însuți. Apoi am dorit să arătăm că Biserica vine cu adevărate modele”, ne-a spus președintele OTS, Teodora Șpan.

Pe lângă aceste conferințe, OTS organizează în perioada 20 aprilie-1 mai o tabără de etnografie și folclor la Mănăstirea Găbud.