Publicație religioasă pentru elevi și profesori la Avrig

472

Începând cu luna iunie, Protopopiatul Avrig şi Centrul Cultural-Misionar „Gh. Lazăr” Avrig editează o nouă publicaţie pe tema anului omagial al Sfintelor Icoane şi al iconarilor bisericeşti intitulată sugestiv „Icoane ale sfinţeniei”.

Apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, revista cu apariţie trimestrială se adresează în special elevilor şi cadrelor didactice de la şcolile din cuprinsul Protopopiatului Avrig. Demersul în sine este izvorât din realitatea că, noi suntem familiarizaţi într-o oarecare măsură cu icoanele, dar cu icoane ale Sfinţilor, cu icoane ale praznicelor şi sărbătorilor. Ce ar putea să însemne aceste „icoane ale sfinţeniei” pe care trebuie să le zugrăvim noi înşine?! Nimic altceva decât faptele bune, faptele care ne mijlocesc nouă, oamenilor, posibilitatea de a gusta din savoarea inconfundabilă a sfinţeniei.

Toţi sfinţii au avut ca lucrare faptele cele bune. Prin ele au dobândit posibilitatea de a se apropia de Dumnezeu, de a fi oameni purtători de Dumnezeu prin faptele bune pe care le-au săvârşit. Tocmai de aceea, în articolul de fond al primului număr al revistei se precizează:„cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte  Laurenţiu Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, apariţia acestei reviste ne dorim să reprezinte încă o concretizare a manifestărilor legate de „Anul omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în Patriarhia Română”. Cum? Îndemnând copiii să dea dovadă de curiozitate pentru a căuta şi a descoperi faptele bune în exemplele de viaţă ale cunoscuţilor lor, ale apropiaţilor sau ale personalităţilor cu care vin în contact prin studiul personal sau la orele de curs de la şcoală. Apoi, după ce au descoperit faptele cele bune, capacitându-i în aşa fel ca, să zugrăvească în scris – ca nişte veritabili iconari ce folosesc în loc de vopsele şi pensule, cuvinte – icoanele faptelor bune pe care le-au aflat. Neîngropând talantul, să săvârşească la rândul lor fapte bune. Mai mult decât atât, împărtăşind bucuria cu ceilalţi, înmulţind faptele bune prin lucrarea personală sau prin popularizarea lor, faptele bune să se facă şi pentru alţii seminţe ale sfinţeniei.