Reuniunea Organizațiilor Femeilor Ortodoxe din România: Sibiu, 23-25 august 2019

1236

În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au avut loc sâmbătă, 24 august, lucrările Reuniunii Organizațiilor Femeilor Ortodoxe din România. Programul întâlnirii desfășurate în perioada 23-25 august a cuprins și activități duhovnicești și cultural-artistice.

Delegații ale organizațiilor femeilor ortodoxe din România, precum și o delegație din Republica Moldova, au sosit la Sibiu pentru a discuta proiecte noi, menite să contribuie la dezvoltarea activităților misionare și social-filantropice  desfășurate de aceste instituții din cuprinsul Patriarhiei Române. Discuțiile și lucrările reuniunii au avut loc sâmbătă, 24 august, în aula facultății sibiene, unde doamnele participante la întâlnire au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În cuvântul adresat femeilor ortodoxe venite din întreaga țară, ierarhul a subliniat rolul esențial pe care îl are misiunea lor în cadrul Bisericii noastre și le-a îndemnat să continue cu același zel misionar activitățile desfășurate până acum.

„Dacă sunteți purtătoare ale iubirii, luptați cât puteți ca pe acele ființe aflate în criză să le ajutați. Nici nu vă puteți da seama ce mare fapt realizați când ați convins o ființă să lase darul lui Dumnezeu să vină în lume. Sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le îndeplinim, le cunoașteți și ne bucurăm că sunteți aici, toate împreună. Vă binecuvântăm și vă dorim ca prezența dumneavoastră să fie lucrătoare, așa cum este lucrătoare în Biserica noastră”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Familia creștină, educația și comuniunea socială

Alături de ierarh s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă și reprezentantele Asociației „Societatea Femeilor Ortodoxe” Sibiu, Eugenia Fățan și Doina Jalea. În cadrul întâlnirii, lect. univ. dr. Tiberiu Costăchescu de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a susținut conferința intitulată „Pe ulițele veșniciei satului românesc”, un moment de evocare a vieții de odinioară a comunităților din mediul rural, unde spiritualitatea a avut un rol foarte important.

În cadrul întâlnirii s-a discutat elaborarea unui nou proiect legat de misiunea și activitatea femeilor ortodoxe pe trei paliere, trei puncte vulnerabile din societatea actuală: familia creștină, educația și comuniunea socială. După discuțiile din cadrul întâlnirii acest proiect de activități va fi elaborat și trimis spre Bisericii spre aprobare.

Din programul reuniunii mai amintim concertul Cenaclului „Lumină lină” din Sibiu, participarea la Sfânta Liturghie la biserica de lemn din Muzeul în aer liber-Dumbrava Sibiului, precum și vizitarea acestui muzeu al civilizației populare tradiționale.