Revedere la Facultatea de Teologie din Sibiu

1125

 

Absolvenții promoției 1970-1974 de la Institutul de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna”, s-au revăzut recent la Sibiu, pentru a aniversa 43 de ani de la finalizare cursurilor de licență.

De câţiva ani, această generaţie de absolvenți se reuneşte în fiecare început de vară într-o anumită zonă geografică, prin organizarea absolvenţilor stabiliți în locul respectiv. Astfel, în 2015 întâlnirea a avut loc  în Negrești-Oaş, prin purtarea de grijă a colegului Mihai Feher, protopopul din zonă. În 2016, foştii absolvenţi , la chemarea colegului Petre Crăciun, consilier social la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, s-au întâlnit în Câmpulung-Moldovenesc. Anul acesta, a fost rândul sibienilor să sune adunarea şi foştii colegi, împreună cu soţiile, s-au strâns la Sibiu.

Întâlnirea a debutat în capela Facultăţii de Teologie, unde un grup de preoţi a oficiat un Te-Deum şi un parastas în memoria profesorilor şi colegilor plecaţi în veşnicie. A fost de faţă pr. prof. academician Mircea Păcurariu, îndrumătorul de an al promoţiei. Din partea foştilor absolvenţi, preotul Mircea Stoleriu, slujitor la biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Cuvioasa Teodora de la Sihla” din Iaşi a rostit un emoţionant cuvânt în cinstea revederii.  „Generaţia noastră  a avut parte de o pleiadă de profesori excepţionali. Să-i amintim doar pe Isidor Todoran, Milan Şesan, Grigorie Marcu, Ioan Zăgrean, Corneliu Sârbu, Gheorghe Şoima şi altii, care au ştiut să ne sădească în suflete dragostea de Dumnezeu şi să ne pregătească  pentru o preoţie jertfelnică. De asemenea am avut parte de un îndrumător de an aparte, părintele profesor academician Mircea Păcurariu, pe care îl preţuim nespus de mult şi aşteptăm să-l revedem încă multe întâlniri, de acum încolo”, a spus părintele Stoleriu.

Binecuvântare din partea Patriarhului României

În continuare, foştii absolvenţi au mers în  Aula „Mitropolit Ioan Meţianu”, unde părintele academician Mircea Păcurariu a susţinut un curs festiv intitulat „Participarea preoţimii române  la Războiul de independenţă”, fiind urmărit cu nostalgie şi cu interes de cei prezenţi şi subliniat cu vii aplauze. A mulţumit în numele celor de faţă,  părintele  Corneliu Voinea, inspectorul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, principalul organizator sibian, care a transmis din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, absolvent al promoţiei , un cuvânt de salut şi  binecuvântare, arătând că Preafericirea Sa dăruieşte tuturor foştilor absolvenţi aflaţi de faţă, câte un exemplar din lucrarea „Evanghelia slavei lui Hristos. Predici la Duminicile de peste an”, apărută la Editura „Basilica” în 2016. De asemenea a transmis celor de faţă un cuvânt de salut din partea altui absolvent de seamă  al promoţiei, Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord

În continuare, fiecare coleg a avut posibilitatea să  prezinte noutăţi din activitatea personală,  pastoral-misionară şi familială.

Următoarea întâlnire va avea loc în anul 2018, în localitatea Baia de Fier, județul Gorj, în vecinătatea Mănăstirii Polovragi.

Autor: pr. Marcel Dobrea