Rusaliile la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1792

Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost plină de credincioși la praznicul Rusaliilor din acest an. Locașul de cult a fost împodobit ca de mare sărbătoare, cu ramuri verzi, simbolizând darurile Duhului Sfânt pogorâte peste omenire. Sfânta Liturghie din ziua de praznic a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul eparhial, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitori ai Catedralei mitropolitane. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a locașului de cult, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Mulți dintre credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit Sfânta Împărtășanie, iar cuvântul de învățătură al ierarhului a adus celor prezenți foloasele duhovnicești în această zi de mare sărbătoare pentru creștinătatea răsăriteană.

„Duhul Sfânt i-a transformat total pe ucenici din oameni fricoși în oameni plini de curaj, Apostoli care au mers până la marginile pământului, ducând Cuvântul Evangheliei lui Hristos și primind chiar moartea pentru aceasta. Duhul Sfânt coborât peste ei le-a dat darul vorbirii în limbi pentru ca fundamentarea Bisericii să fie realizată prin cuvântul Sfântului Apostol Petru. Minunea aceasta văzută de toată lumea ca efect al lucrării Duhului Sfânt a produs o convertire în masă, venită după cuvântul lămuritor al Apostolului Petru”, a subliniat Părintele Mitropolit.

La finalul Sfintei Liturghii au fost citite rugăciunile de binecuvântare de la slujba Vecerniei din acest praznic.