A doua zi de lucrări din cadrul simpozionului naţional de la Sibiu şi Păltiniş

1070

Simpozionul naţional organizat de Arhiepiscopia Sibiului în cadrul activităţilor din Anul omagial al satului românesc şi din Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu a ajuns la final. Lucrările de marţi 24 septembrie, au avut loc la Centrul socio-cultural „Sfântului Ierarh Andrei Şaguna” din Păltiniş.

În a doua zi a lucrărilor simpozionului, profesorii de teologie şi cercetătorii din mai multe centre universitare au prezentat referate despre viaţa şi activitatea pastoral-misionară a celor doi mari patriarhi pe care Biserica noastră îi cinsteşte în mod deosebit în acest an. În sala de conferinţe a centrului menţionat au fost prezentate lucrări ştiinţifice care au evidenţiat diferite aspecte din viaţa şi activitatea celor doi patriarhi, au prezentat mari teologi traducători de cărţi bisericeşti şi au abordat şi prima tematică a simpozionului legată de satul românesc şi patrimoniul spiritual, cultural şi material din aşezările rurale, o bogăţie inestimabilă ce trebuie conservată şi transmisă mai departe generaţiilor viitoare. Participanţii au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a fost prezent la lucrările simpozionului.

„După două sesiuni de comunicări de la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale «ASTRA», în cea de-a doua zi a simpozionului a avut loc a doua parte a evenimentului academic, dedicată Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi marilor traducători de cărţi bisericeşti. Lucrările prezentate au evidenţiat personalitatea şi activitatea celor doi mari patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care au contribuit prin intensa lor activitate la bunul mers al Bisericii în vremuri foarte tulburi şi de răstrişte, rămânând nu doar în istoria Bisericii noastre, ci şi în cea a neamului românesc”, ne-a spus vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

Repere în cercetare

Lucrările elaborate de cadrele didactice şi teologii prezenţi la simpozionul naţional de la Sibiu şi Păltiniş vor fi publicate în viitorul apropiat pentru a fi repere de cercetare pentru teologi, studenţii teologi şi intelectualii interesaţi de cele două teme.

„Simpozionul a atins din plin cele două teme propuse, iar comunicările susţinute au fost bine documentate şi frumos prezentate. Acestea se vor constitui într-un volum care va fi un fond de cercetare pentru cei care doresc să studieze trecutul satului românesc şi istoria Bisericii Ortodoxe Române”, ne-a mai spus părintele Ioachim Tomoiagă.

La finalul simpozionului au avut loc discuţii referitoare la implicarea activă a Bisericii noastre în viaţa satului românesc pentru revigorarea vieţii comunitare din mediul rural.