Sărbătoarea Botezului Domnului la Sibiu

1338

Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit la Sibiu prin Sfânta Liturghie și slujba sfințirii apei, la care au participat mulți credincioși din cetatea transilvană. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului în Catedrala mitropolitană, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte slujitorii locașului de cult și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane, dirijată de preotul Dan-Alexandru Streza.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula care a subliniat însemnătatea acestei sărbători mari a creștinătății.

„Este praznicul Arătării lui Dumnezeu, Epifaniei, este praznicul în care Dumnezeu S-a arătat în Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, dar mai presus de toate este minunatul hram al lumii acesteia în care trăim. De intrarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în apele Iordanului, hramul întregii lumi devine Hristos. Botezul este hramul cosmosului întreg”, a spus pr. Constantin Necula.

„S-a sfințit întreaga lume”

Sărbătoarea a continuat în Piața Mare unde IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat slujba de sfințire a apei împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și cu preoții de la parohiile din oraș. Slujba religioasă a fost oficiată pe o scenă amenajată în Piața Mare, iar pentru mulțimile de credincioși au fost pregătite 14.000 de sticle cu apă sfințită. Credincioșii au primit apa sfințită pentru a gusta din ea și pentru a primi binecuvântare cerească.

La finalul slujbei de sfințire a apei IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre praznicul Bobotezei și despre harul adus în viața oamenilor de aghiazma mare.

„Praznicul de astăzi nu sfințește doar pe om, ci sfințește și natura. S-a atins Creatorul de creație și de aceea râul Iordan și-a întors cursului înapoi, adică a dat o dovadă că și natura înconjurătoare își recapătă starea ei dintru început, de sfințenie. Materia a câștigat prin Botezul Domnului posibilitatea aceasta de a deveni purtătoare de har și s-a sfințit întreaga lume. Ne-am rugat acum lui Dumnezeu ca să coboare pe Duhul Sfânt și să transforme apa aceasta dintr-o materie pe care El ne-a rânduit-o ca principiul vieții și al curăției, în principiul vieții spirituale, nu doar să curețe necurăția vieii și a trupului, ci să înlăture orice fel de înrâurire a diavolului asupra ființei umane și să sfințească întreaga natură”, a subliniat ierarhul.