Sărbătoare duhovnicească la Șoarș, județul Brașov

1654

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Șoarș, județul Brașov, a fost sfințită duminică, 29 octombrie, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Locașul de cult a fost renovat în ultimii ani prin eforturile comunității și cu sprijinul Consiliului județean Brașov și al mai multor binefăcători, iar acum este pregătit pentru pictarea interioară. Biserica din Șoarș a fost ridicată în perioada 1857-1861, iar în perioada 2010-2014, comunitatea păstorită de preotul Dumitru Hilohe a reușit să înlocuiască ferestrele și să monteze încălzirea centrală. Din 2014 și până în prezent, sub conducerea parohului Ciprian Adomnicăi, a fost reparat acoperișul, s-a refăcut exteriorul, s-a făcut hidroizolație, s-a refăcut instalația electrică, s-a schimbat iconostasul și s-a rezidit Sfânta Masă.

Ierarhul a oficiat slujba de târnosire împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. lect. univ. dr. Petru Pantiș de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, parohul de la Șoarș, Ciprian Adomnicăi și alți slujitori ai sfintelor altare. IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir, a sfințit și înveșmântat Sfânta Masă și a binecuvântat cu apă sfințită interiorul.

După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia teologul Vlad Dumitru Stoica a fost hirotonit diacon, iar diaconul Dorian Streulea a fost hirotonit preot pentru Parohia Ticușu Nou, Protopopiatul Rupea, județul Brașov. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Teofania” din Sibiu.

Minunile credinței

În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat credincioșilor veniți în număr mare la sărbătoarea comunității întreaga rânduială a târnosirii unei biserici. Mai apoi a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie,  a învierii fiicei lui Iair.

„Și noi cădem de foarte multe ori într-o adormire a păcatului și chiar în moartea păcatului. Păcatul pune ceva pe fața omului și nu mai vede, nu mai simte, este doar întuneric. Dacă a reușit să îl mențină în întuneric, îl duce spre moarte. Mântuitorul le spunea fariseilor că deși sunt vii, ei sunt morți, adică morți sufletește. Din această moarte ne scoate Hristos, ne ia de mână, ne duce în Biserica lui cea sfântă, ne face să mărturisim păcatele care stau la temelia suferințelor, bolilor și îndepărtării noastre de Dumnezeu,le îngropăm, se șterge vina lor pentru ca apoi să fim primiți în starea de înviere la Sfânta Împărtășanie”, a spus Părintele Mitropolit.

La final, părintele paroh Ciprian Adomnicăi a fost hirotesit sachelar. Ierarhul a oferit apoi acte de cinstire președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, consilierului județean Mihai Donțu, primarului comunei Șoarș, Dănuț-Ioan Timiș, dar și altor binefăcători.

Părintele paroh a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate, autorităților locale și județene pentru sprijinul acordat, dar și credincioșilor care i-au stat alături în cei patru ani de activitate pastorală și administrativă. Darul comunității pentru ierarh a fost o icoană pictată chiar de părintele Ciprian Adomnicăi care a pictat și o parte din icoanele de pe catapeteasmă, urmând să finalizeze și celelalte icoane și să se pregătească pictarea pereților interiori ai locașului de cult.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine în sfântul altar și să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitroplitană din Sibiu.