Sărbătoare în orașul Ghimbav, județul Brașov

1420

Cu prilejul sărbătoririi hramului vechii biserici din orașul Ghimbav, județul Brașov, monument istoric ridicat la 1780, au avut loc în a doua zi de Rusalii, de Sfânta Treime, manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, organizate de Parohia Ghimbav I. Într-o zi însorită de sfârșit de mai, pe platoul din fața Bisericii cu hramul Sfintei Treimi, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale Ghimbav, conduși de doamna învățătoare Mariana Puia-Dumitrescu, au recitat poezii și au interpretat cântece patriotice, în aplauzele și acompaniamentul enoriașilor parohiei. Adunați în număr mare pentru a sărbători hramul bisericii acum aflată în curs de restaurare, credincioșii de aici s-au bucurat, în tradiționalele costume naționale, de această festivitate închinată Centenarului Marii Uniri. În cuvântul de deschidere a ceremoniei, părintele paroh dr. Daniel Puia-Dumitrescu a subliniat importanța momentului Marii Uniri pentru toți românii, dar și bucuria de a sărbători împreună două evenimente dragi – hramul Bisericii „Sfânta Treime” și o sută de ani de la Marea Unire de la 1918. După finalul programului prezentat de elevi, părintele Daniel Puia-Dumitrescu i-a felicitat din partea tuturor credincioșilor, iar copiii au primit cadouri pentru efortul depus.

Cântece patriotice și folclor

A urmat un program artistic de muzică patriotică și populară românească din zona Brașovului și a Sibiului, susținut de tânărul interpret de muzică folclorică, Ionuț Robert Pumnea. Acesta a fost elev al părintelui paroh pe când se afla la rândul său în școala gimnazială, iar acum este deja un tânăr interpret consacrat, participant și câștigător a numeroase festivaluri folclorice de la noi. Credincioșii au fost îndemnați la joc și la cânt, au interpretat împreună cu Ionuț Pumnea cântece patriotice și au învârtit hora românească înaintea bisericii, așa cum au făcut-o românii de veacuri. Festivitățile prilejuite de Centenar au fost încheiate prin cuvântul interpretului folcloric, care a subliniat importanța menținerii unității naționale și a graiului și cântului românesc, prin expunerea planului pr. dr. Daniel Puia-Dumitrescu de a continua seria de evenimente închinate Marii Uniri și prin înconjurarea bisericii de către toți credincioșii în frunte cu preoții slujitori.

La hramul bisericii monument istoric din Ghimbav au participat preoții Ioan Ovidiu Polexă, de la Șelimbăr, Nicolae Teodor Goja, de la Hălchiu, Bogdan George Brânzea, duhovnic al Seminarului Ortodox din Brașov, împreună cu părinții din Ghimbav, Călin Constantin Comșa și Daniel Puia-Dumitrescu.

Autor: Dragoș Enea