Sărbătoare în Parohia Dridif, județul Brașov

3628

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, credincioșii Parohiei Dridif, județul Brașov, au participat în număr mare la târnosirea Bisericii „Sfântul Gheorghe” din localitate. Slujba de sfințire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. lect. univ. dr. Dorin Opriș de la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, parohul de la Dridif, Ionuț Cioacă și alți slujitori ai sfintelor altare.

IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, iar la interior a așezat moaște în Sfânta Masă și a oficiat rânduiala de sfințire a altarului. Cu această ocazie au fost binecuvântate și lucrările efectuate în ultimii ani la biserica din Dridif, locaș de cult cult ridicat la 1868 și care a fost renovat la exterior și la interior.

După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie. Cuvântul de învățătură  de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. lect. univ. dr. Dorin Opriș, care a vorbit despre virtuțile și viața deosebită a Sfântului Dimitrie. Părintele Opriș și-a exprimat bucuria de a trăi alături de preoți și credincioși aceste clipe de sărbătoare în satul natal.

Curaj sfânt și jertfelnicie

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom pe părintele Ionuț Cioacă și a oferit acte de cinstire Consiliului și Adunării parohiale, Primărie Voila și mai multor binefăcători. Ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în renovarea și înfrumusețarea bisericii ridicate în timpul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Părintele Mitropolit a vorbit mai apoi despre modelul de curaj sfânt și de jertfelnicie oferit de Sfântului Dimitrie.

„Sfântul Dimitrie a fost un mărturisitor al adevărului și adevărul trebuie mărturisit așa cum este el. S-a ivit un prilej când, obligat să aducă jertfă zeilor și împăratului care avusese o izbândă și trebuia serbat, Sfântul Dimitre a mărturisit că adevăratul Împărat Căruia I se închină este Mântuitorul Iisus Hristos. A rămas mărturisitor până în ultima clipă, când a fost martirizat”, a spus ierarhul.

Mulțumirile comunității au fost transmise prin părintele Ionuț Cioacă, iar darul pentru IPS Mitropolit Laurențiu a fost o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.

Credincioșii s-au închinat în Sfântul Altar și au cinstit capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, adus de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, precum și o părticică a moaștelor Sfântului Dimitrie, adusă de IPS Mitropolit Laurențiu.