Sarbatoare in Parohia Oltet, judetul Brasov

1966

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica a 17-a după Rusalii, în Biserica “Sfântul Nicolae” din Olteţ, judeţul Braşov. Credincioşii parohiei din Protopopiatul Făgăraş 2 au participat în număr mare la liturghia arhierească, slujba fiind precedată de sfinţirea noii catapetesme a locaşului de cult. De asemenea, după Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a sfinţit două troiţe din curtea bisericii şi muzeul parohial din incintă.

Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte pr. lect. univ. dr. Mihai Iosu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, protopopul de Făgăraş 2, Ion Tărcuţă, parohul Liviu Petraşcu, preoţi din parohii învecinate şi din mai multe localităţi ale Ţării Făgăraşului. În cadrul Sfintei Liturghii, profesorul Gheorghe Malene de la Liceul Teologic Ortodox “Constantin Brâncoveanu” din Făgăraş a fost hirotonit diacon, iar diaconul Florin Maredavid a fost hirotonit preot pentru Parohia Mateiaş, Protopopiatul Rupea, judeţul Braşov. Răspunsurile liturgice au fost date de corala Timotei Popovici a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de diac. Dan Alexandru Streza.

Puterea credinţei statornice

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a explicat credincioşilor învăţăturile Evangheliei citită la Sfânta Liturghie, numită a Cananeencei. Ierarhul a subliniat faptul că în această perioadă premergătoare Postului Mare, trebuie să răspundem chemării Bisericii de a ne întoarce sufletele mai mult spre Dumnezeu, având o credinţă puternică în puterea harului divin.

“Tema principală a acestei Evanghelii este credinţa. Această femeie care nu făcea parte din poporul ales a venit cu o credinţă puternică, statornică şi a insistat mult, strigând mult după Mântuitorul Iisus Hristos. Ştim că este o femeie credincioasă din formula de adresare către Mântuitorul Iisus Hristos: <<Miluieşte-mă, Fiul lui David, fiica mea este rău chinuită de un diavol>>. Fiul lui David nu putea fi decât Mesia. Ea L-a recuonscut pe Mântuitorul Iisus Hristos înaintea altora. De aceea, El i-a pus la probă credinţa. Întâi de toate, s-a făcut că nu aude şi nu a răspuns la solicitarea ei. De foarte multe ori şi nouă ni se pare că ne rugăm prea mult, încât abandonăm cererea. Deşi ucenicii L-au rugat prin cuvintele <<Slobozeşte-o, că iată strigă în urma noastră>>, Mântuitorul mai aşteaptă şi o mai pune la încă o probă, zicând: <<Nu sunt trimis decât către oile cele pierdute ale casei lui Israel>>. Şi a sdăugat ceva, punându-o pe această femeie în stare de smerenie: <<Nu este bine a lua pâinea fiilor şi a o arunca câinilor>>. Adică, cei care se îndepărtaseră de poporul ales, păgânii, erau consideraţi câini de către evrei. Iatăcă această femeie recunoaşte:<< E adevărat Doamne, dar şi câinii se hrănesc din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor>>. Cu alte cuvinte, spune femeia cananeancă, şi noi care ne-am îndepărtat de Dumnezeu, ne hrănim din puţinele fărâmituri rămase din revelaţia primară. Tansformarea ei a fost totală, pentru că a pornit de la o credinţă statornică, insistentă, apoi a ajuns la o credinţă smerită şi pentru ca să-şi dovedească smerenia, s-a pus în genunchi, I s-a închinat şi i-a cerut ajutorul. Reţinem că nu este suficient doar în mintea noastră să strigăm după Dumnezeu. Este necesar să ne deschidem către Dumnezeu şi să-i spunem nevoile noastre. Rugăciunea devine un dialog între noi şi Dumnezeu. Credinţa este acea forţă care ne menţine aproape de Dumnezeu”

La final, Părintele Mitropolit a oferit acte de cinstire Adunării şi Consiliului parohiale, Primăriei comunei Viştea şi mai multor binefăcători ai bisericii din Olteţ. Parohul Liviu Petraşcu a fost hirotesit sachelar, ca aprecierea a activităţii pastorale şi administrative din cei peste patru ani de slujire la Olteţ. Părintele Petraşcu i-a mulţumit ierarhului pentru vizita pastorală şi pentru binecuvântarea adusă peste credincioşii parohiei, prin sfinţirea catapetesmei noi, a troiţelor şi a muzeului parohial.