Sărbătoare în Parohia Scoreiu, județul Sibiu

1018

În Duminica a 8-a după Rusalii, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Scoreiu, protopopiatul Avrig, jud. Sibiu.

La primele ore ale dimineții clopotele au adunat sătenii, cu mic cu mare alături de primarul localității, îmbrăcați în costume populare tradiționale, la biserică. A fost sărbătoarea „Fiilor Satului”, care se află la a patra ediție aici la Scoreiu și adună, din patru în patru ani, pe cei originari din Scoreiu. Este un moment mult așteptat, atât de localnici, cât și de cei stabiliți, în restul anului, în alte locuri, în alte țări.

Sărbătoarea a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii, unde PS Ilarion Făgărășanul i-a avut alături slujitori pe protopopul de Avrig, Vasile Gafton, pe paroul Iancu Ionel Banciu și alți slujitori ai sfintelor Altare.

În cuvântul de învățătură, ierahrul a amintit celor prezenți că în fiecare duminică după Pogorârea Duhului Sfânt s-a citit câte o pericopă din Sfânta Evanghelie scrisă de Sf. Apostol și Evanghelist Matei, prin care ni se arată dragostea Mântuitorului pe cere o poartă față de omul pe care L-a creat și minunile Sale dumnezeiești. Așa și astăzi în a 8-a Duminică după Rusalii ne este prezentată o altă minune, aceea a înmulțirii celor cinci pâini și doi pești, săvârșită de Mântuitorul după aproape doi ani de propovăduire, pe malul lacului Ghenizaret unde mulțime de oameni veniseră pentru a-I asculta cuvântul și a se vindeca de bolile ce le aveau. Această minune o găsim la toți cei patru evangheliști. Părintele Episcop a menționat că această minune a înmulțirii celor cinci pâini și doi pești este un simbol al Cinei celei de Taină, care și astăzi se săvârșește în Biserică, unde la momentul epiclezei, prin invocarea Sfântului Duh de către preot, pâinea și vinul se transformă în Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Este de remarcat că după ce oamenii s-au săturat L-au căutat apoi pe Domnul Hristos, nu pentru minunea săvârșită ci pentru mâncare. Noi astăzi nu trebuie să facem astfel, ci trebuie să ne gândim că Sfânta Împărtășanie este pentru viața de veci. Pentru a ne fi de folos această împărtășanie trebuie să o luăm cu o pregătire prealabilă, trebuie să fim cu luare aminte pentru a nu fi luată spre osândă ci spre viața veșnică.

„Înaltpreasfințitul Părintele nostru Mitropolit Laurențiu trimite Arhierești binecuvântări, preotului paroh, credincioșilor, mai ales în această zi când aveți sărbătoarea satului. Mulțumim părinților slujitori, dumneavoastră tuturor care ați venit în număr mare astăzi la Biserică pentru a ne ruga împreună. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, să vă dăruiască pace, sănătate, bucurie și mântuire. La muți și binecuvântați ani în această zi de sărbătoare a satului dumneavoastră”, a spus ierarhul.

Părintele paroh Iancu Ionel Banciu a mulțumit Părintelui Episcop Ilarion pentru prezență și slujire, pentru că acolo unde este episcopul acolo este și Biserica și a dăruit din partea credincioșilor o icoană cu Maica Domnului, care să îi fie ocrotitoare în viață.

Părintele Episcop a miruit credincioșii și au fost împărțite tuturor celor prezenți iconițe din partea Sa.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică