Sărbătoare în satul Armeni, județul Sibiu

2615

În Duminica Tomii, credincioșii din Parohia Armeni, județul Sibiu, au participat în număr mare la slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica parohială. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte ieromonahi, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian și slujitori ai sfintelor altare din Arhiepiscopia Sibiului și nu numai. Ierarhul a binecuvântat locașul de cult din Armeni, închinat Adormirii Maicii Domnului și Sfântului Nicolae, a sfințit catapeteasma nouă și icoanele de pe aceasta, precum și celelalte lucrări efectuate la interior și la exterior.

A urmat Sfânta Liturghie oficiată în locașul de cult. Au fost prezenți numeroși oaspeți, între care îi amintim pe președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, parlamentari și primari din comunele apropiate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Anastasios” din Târgu Mureș, condus de Iustinian Ioachim Simion.

Credință și mărturie

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre învățăturile din Duminica Tomii și i-a felicitat pe credincioși pentru atașamentul față de biserica lor parohială și pentru eforturile lor depuse la sprijinirea lucrărilor de renovare și de  înfrumusețare a locașului de cult. Ierarhul a prezentat în cuvântul de învățătură și viața, virtuțile și martiriul Sfântului Gheorghe.

„Mărturia Sfântului Apostol Toma o aducem și noi la fiecare liturghie, în fiecare duminică și în fiecare sărbătoare. Mântuitorul a întărit această mărturie a lui, dar pe Sfântul Apostol Toma l-a smerit. Pe Toma l-a declarat a fi fericit pentru că L-a văzut înviat, dar despre ceilalți, care n-au văzut, dar au crezut, a spus Mântuitorul că sunt mai fericiți. Noi n-am fost de față acolo și noi credem mărturia pe care Mântuitorul Iisus Hristos a adus-o, credem în cuvântul Lui, în dumnezeirea Lui mântuitoare, dar credem și Apostolul care s-a atins de Domnul. (…) Sfântul Gheorghe a făcut foarte multe minuni, nu doar când a suportat martiriul, dar și după trecerea sa la Domnul, prin moaștele sale. Prin mijlocirea acestor sfinți, vine la noi ajutorul lui Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

Cu ocazia acestei sărbători din Armeni primarul comunei Loamneș, Maria Greavu, i-a oferit IPS Mitropolit Laurențiu titlul de cetățean de onoare al comunei sibiene. Părintele paroh Cosmin Nicolae Drugan a fost hirotesit iconom stavrofor pentru activitatea pastorală și administrativă din cei șase ani de slujire la Armeni. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire autorităților care au sprijinit lucrările de la Armeni, Adunării și Consiliului parohiale și mai multor binefăcători.

Tot în cadrul manifestărilor legate de binecuvântarea lucrărilor de la biserica din Armeni au fost lansate și două cărți: o monografie album a Parohiei Armeni și cartea „Armeni. descoperirea satului” a etnografului Valeriu Deleanu. Prezentarea lucrărilor a fost făcută de Alexandru Chituță de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și de etnograful Valeriu Deleanu.

Părintele Cosmin Nicolae Drugan i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea din Armeni și i-a oferit în dar o icoană.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine la moaștele Sfinților Martiri de la Niculițel, aduse la Armeni cu binecuvântarea Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii. De asemenea, credincioșii s-au închinat și capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu.