Sărbătoare în satul Țeline din județul Sibiu

3609

Satul Țeline din județul Sibiu s-a aflat duminică, 2 septembrie, în sărbătoare. Biserica „Schimbarea la Față” din localitate a fost sfințită după ce în ultimii ani a fost renovată și înfrumusețată. Credincioșii din localitate, fii ai satului și oaspeți din alte comunități au participat în număr mare la slujba de sfințire, iar mulți dintre aceștia au purtat costumele populare specifice acestei părți a Transilvaniei. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți din care au făcut parte  protopopul de Agnita, Mihai Naicu, parohul de la Țeline, Petru Cosmin Dănilă, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a așezat moaște în Sfânta Masă și a sfințit interiorul și icoanele de pe catapeteasmă.

După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de grupul „Anatoly” din Brașov.

Chemarea la Masa Împărăției

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat Evanghelia din Duminica a 14-a după Rusalii, în care s-a prezentat pilda nunții fiului de împărat.

„În mod special a pregătit Dumnezeu pe poporul ales în care a trimis prooroci și împărați care să-i călăuzească, acolo a venit Mântuitorul Hristos Care și-a ales Apostoli, iar Cuvântul Mântuitorului ni S-a transmis nouă prin cele patru Evanghelii. Dar modul în care au răspuns la chemare cei pentru care s-a gătit Masa Împărăției a fost unul nefiresc, pentru că i-au omorât pe prooroci și L-au răstignit pe Mântuitorul Iisus Hristos. Supărarea pe care o producem noi lui Dumnezeu este tocmai felul în care ne manifestăm la chemare, cum răspundem la chemarea pe care ne-o face El întotdeauna”, a spus ierarhul.

La final, ierarhul l-a hirotesit iconom pe actualul paroh, părintele Petru Cosmin Dănilă, iar fostul paroh de la Țeline, părintele Ioan Scutea, care a slujit aici peste 40 de ani, a primit distincția „Crucea șaguniană pentru preoți”. De asemenea, primarul comunei Brădeni, Liviu Modoi, a primit Ordinul Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, iar binefăcătorii bisericii din Țeline au primit acte de cinstire.

Locașul de cult ridicat în urmă cu 125 de ani a fost renovat și înfrumusețat în ultimii ani și a redevenit una dintre cele mai frumoase biserici din localitățile de pe Valea Hârtibaciului. Părintele Dănilă le-a mulțumit tuturor credincioșilor și autorităților locale și județene pentru sprijinul acordat în renovarea locașului de cult și ierarhului i-a oferit în semn de recunoștință o icoană.

Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina și au cinstit moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.