Sărbătoare la Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” și „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu

1649

În Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, mulțimi de credincioși din Sibiu au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” din apropierea gării mici a orașului. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la biserica sibiană atât la interior, cât și la exterior și a sfințit icoanele pictate pe pereții exteriori ai locașului de cult. Alături de ierarh s-au aflat vicarul eparhial, pr. Ilarie Benchea, consilierul cultural eparhial, pr. Emanuel Tăvală, consilierul administrativ eparhial, Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, cei doi parohi ai bisericii, pr. Cristian Vaida și pr. Claudiu Curiban, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Licinius Gabriel Ciochină a fost hirotonit preot pentru Parohia Gusu, județul Sibiu.

Calea vieții și calea morții

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat credincioșilor prezenți înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei citită la Sfânta Liturghie, text biblic despre urmarea lui Hristos.

„Dumnezeu ne-a creat responsabili, liberi, pentru a putea primi ceea ce se cuvine, pentru ceea ce ne pregătim, dar și pentru a fi trași la răspundere pentru ceea ce-am făcut cu libertatea noastră. Apoi El ne cheamă spre o urmare. A-L urma pe Hristos înseamnă a-ți îndrepta întreaga ta viață pe un drum bine determinat. Drumul acesta este o cale îngustă, dar este un drum sigur. Drumul larg este cel al păcatului. Încă din primele veacuri creștine a existat o reprezentare iconografică despre calea vieții și calea morții. Calea vieții este îngustă, iar cea a morții este largă. Prima condiție pentru a-L urma pe Hristos este lepădarea de sine. Noi Îl urmăm pe Hristos fiind pregătiți de Biserică, prin Sfintele Taine. Viața frumoasă în Hristos despre care au scris Sfinții Părinți este viața liturgică a Bisericii noastre”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Părintele paroh Cristian Vaida a rostit un cuvânt de mulțumire, iar la final ierarhul a primit o icoană și un buchet de flori din partea celor două parohii arondate la această biserică.

Locașul de cult cu hramurile „Sfântul Mucenic Pantelimon”, „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” a fost în ultimii ani supus unor ample lucrări de înfrumusețate la exterior și la interior, iar în prezent se lucrează la pictura interioară. Curtea bisericii a fost, de asemenea, reamenajată pentru a oferi un spațiu primitor pentru familiile de credincioși care vin aici să se roage și să se reculeagă.