Sărbătoare la Cristian, județul Sibiu

1821

Credincioșii din Cristian, județul Sibiu, au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în Duminica de după praznicul Înălțării Sfintei Cruci. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la altarul de vară al Bisericii „Buna Vestire” din localitate, iar la final a sfințit Academia Sătească „Învățător Ioan Dordea, un centru educațional ridicat lângă vechea biserică din Cristian.

În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, consilierul cultural eparhial, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, cei doi preoți din Cristian, părintele Adrian Roman și părintele Liviu Mujat, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Teofania” din Sibiu. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Bleoca a fost hirotonit preot pentru Parohia Glămboaca, județul Sibiu.

„O identificare a noastră cu învățătura Lui”

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă, care a tâlcuit Evanghelia citită în Duminica de după marele praznic al Înălțării Sfintei Cruci.

„Condiția urmării lui Hristos este voința noastră, a fiecăruia dintre noi. Mântuitorul Hristos arată condițiile optime pe care trebuie să le îndeplinească cel ce voiește să-L urmeze pe Dumnezeu și anume să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-L urmeze pe Hristos. (…) Înțelegem foarte limpede faptul că urmarea lui Hristos este un lucru pe care nu ni-L impune Dumnezeu, ci ni-l propune fiecăruia dintre noi și ne lasă nouă libera alegere, dacă vrem să-L urmăm sau nu”, a spus părintele vicar-administrativ.

În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor prezenți despre datoria noastră de a răspunde chemării pe care ne-o face Dumnezeu de a ne apropia cât mai mult de viața duhovnicească a Bisericii.

„Urmarea lui Hristos înseamnă o identificare a noastră cu învățătura Lui, pentru că El este Învățător și Învățătură, El se adresează nouă, ne cheamă pe noi ca să devenim și noi purtători de Hristos. Chemarea și urmarea lui Hristos se fac de bunăvoie. Niciodată Dumnezeu nu lucrează împotriva voii noastre, nu mântuiește Dumnezeu pe cineva cu forța. Când a creat lumea, Dumnezeu a făcut Creația din iubirea Sa milostivă și ne-a dat și nouă sămânță din iubirea Sa pentru a înmulți dragostea și ca să-L cinstim pe El. Îl urmăm pe Hristos dacă suntem milostivi așa cum este Hristos”, a subliniat ierarhul.

Părintele paroh de la Biserica „Buna Vestire” din Cristian, Adrian Roman, a fost hirotesit iconom stavrofor, în semn de apreciere a activității pastoral-misionare desfășurată până acum atât în comunitatea din satul învecinat cu Sibiul, cât și în Departamentul de asistență socială al Arhiepiscopiei Sibiului pe care îl conduce. Părintele Mitropolit a oferit acte de cinstire Adunărilor și Consiliilor parohiale din cele două parohii ale satului sibian, Primăriei Cristian și mai multor binefăcători care au contribuit la ridicarea Centrului educațional patronat de învățătorul Ioan Dordea, cel care la mijlocul secolului al XIX-lea activa ca dascăl al românilor la școala confesională din Cristian. În această Academie sătească vor avea loc activități cu tinerii și credincioșii menite să păstreze și să ducă mai departe patrimoniul cultural și spiritual românesc din Cristian, tot aici existând și o bibliotecă pusă la dispoziția cititorilor din comunitate.

Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine raclei în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.