Sărbătoarea duhovnicească în cartierul sibian Turnișor

1163

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a liturghisit în Duminica a 3-a după Rusalii la Biserica „Sfântul Ilie” și „Sfântul Mina” din cartierul sibian Turnișor. Ierarhul a sfințit catapeteasma noii biserici din cartierul Turnișor și a binecuvântat lucrările efectuate în ultima perioadă la locașul de cult. Prin eforturile celor doi preoți parohi, părintele Nicolae Comăniciu și părintele Ioan Lupu, cu sprijinul credincioșilor din Turnișor, s-au efectuat lucrări la exteriorul bisericii, la tencuieli și la scările de intrare, iar la interior, pe lângă montarea catapetesmei, s-au achiziționat strănile, mobilierul și alte lucruri necesare locașului de cult. Părintele Mitropolit a sfințit și binecuvântat toate aceste lucrări și a încununat eforturile celor două parohii din ultimii ani.

La Sfânta Liturghie oficiată în locașul de cult au participat numeroși credincioși din cartier, iar în soborul de preoți s-au aflat decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, cei doi preoți parohi și alți slujitori ai sfintelor altare.

Grija față de mântuirea sufletului

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, îndemnându-i pe credincioși să aibă ca prioritate mântuirea sufletului și câștigarea Împărăției lui Dumnezeu.

„A căuta Împărăția lui Dumnezeu înseamnă ca, în fiecare zi, activitatea pe care o depunem noi pentru întreținerea acestei vieți să nu fie doar pentru traiul material, care este important pentru noi, ci mai întâi de toate să fim pregătiți sufletește, să ne întreținem sufletul nostru. Biserica și rânduielile pe care Mântuitorul Iisus Hristos le-a lăsat în Biserica Sa cea sfântă ne oferă ocazia să mergem împreună pe drumul mântuirii. Căutăm Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea lui Dumnezeu, pentru că El răsplătește fiecăruia după merite. Numai El poate judeca, pentru că El cunoaște lăuntrul nostru, toate faptele noastre chiar înainte de a le face noi. Ne lasă, însă, libertatea ca noi să alegem”, a spus ierarhul.

La final, Părintele Mitropolit i-a felicitat pe preoții și credincioșii de la biserica sibiană pentru grija permanentă față de biserica lor parohială, care acum se află în stadiul de pregătire pentru pictură. IPS Mitropolit Laurențiu și-a exprimat recunoștința față de toți binefăcătorii și ctitorii prin acordarea unor distincții. Astfel, cei doi preoți parohi au fost hirotesiți iconomi stavrofori, iar domnul Ioan Belașcu a primit distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Acte de cinstire au fost oferite celor două Consilii și Adunări parohiale, precum și mai multor binefăcători.

Părintele Ioan Lupu a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste cele două parohii și a prezentat lucrările efectuate în ultimii ani cu sprijinul credincioșilor. Părintele paroh i-a oferit în dar ierarhului o icoană.

Sărbătoarea s-a încheiat cu sfințirea unei troițe din curtea bisericii.

Autor: Ștefan Mărculeț