Sărbătoarea Familiei la Făgăraș și Victoria, județul Brașov

652

Ziua de 26 august 2017 s-a imprimat în inimile noastre. Dumnezeu, prin sfinții Săi mucenici Adrian și Natalia, soția sa, ne-a umplut de o bucurie sfântă, pe care am aflat-o chemându-i pe acești sfinți să mijlocească pentru noi și pentru familiile noastre.

Început de prăznuire la Victoria

Biserica „Sfântul Ilie” din Victoria și Biserica brâncovenească „Sfântul Nicolae” din Făgăraș, județul Brașov,  au îmbrăcat haine de sărbătoare prin organizarea unor evenimente care au avut în centru familia. În aceste vremuri de cumpănă cu toții avem nevoie de modele, de imbolduri care să ne ajute să luptăm pentru păstrarea caracterului sacru a celui mai frumos dar pe care Dumnezeu l-a făcut omului ca mângâiere în această lume: familia. Astfel, prăznuirea Sfinților Mucenici Adrian și Natalia a fost pentru comunitățile bisericilor amintite un praznic al familiei și al unității în comuniune liturgică.

În ajunul prăznuirii sfinților, la Biserica „Sfântul Ilie” din Victoria au fost întâmpinate moaștele Sfintei Natalia, aduse de la Făgăraș de către părintele protopop Marius Corlean. În această biserică, unde se află deja o părticică din moaștele Sfântului Adrian, a început praznicul, în prezența nevăzută, dar simțită, a celor doi sfinți, soț și soție. A fost săvârșită rânduiala Vecerniei cu Litie și Taina Sfântului Maslu, de către un sobor de preoți. La final pr. Marius Corlean a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța apărării sacralității familiei așa cum a fost lăsată de Dumnezeu, arătând că Sfinții Mucenici Adrian și Natalia, ca familie, au renunțat la bucuriile lumești, preferând primirea martiriului. Au renunțat la plăcerile trecătoare pentru a primi bucuria vieții veșnice în deplina comuniune de iubire cu Hristos. La finalul slujbei, credincioșii au primit litie sfințită, au fost unși cu undelemn sfințit și s-au putut închina sfintelor moaște ale Sfinților Adrian și Natalia.

Sfânta Liturghie la Făgăraș

A doua zi, sărbătoarea a continuat, în duh de frățietate, la biserica Sfântul Ierarh Nicolae -Brâncoveanu din Făgăraș. După întâmpinarea sfintelor moaște ale Sfinților Adrian și Natalia, însoțite de părintele paroh Adrian Magda și de credincioși de la Biserica „Sfântul Ilie” din Victoria, începând cu ora 8 a fost săvârșit, de către un sobor de 12 preoți, acatistul Sfinților Adrian și Natalia. A urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia au fost rostite mai multe rugăciuni pentru familie. La final, părintele Matei Bilauca, starețul schitului din Șinca Nouă, a vorbit despre modelul de familie arătat prin Sfinții Mucenici Adrian și Natalia. Părintele și-a exprimat bucuria de a participa la această Sărbătoare a Familiei și a încurajat cele două comunități parohiale să continue acest program închinat familiei creștine și de a face din el un eveniment de care să se bucure întregul oraș.

Din partea gazdelor, părintele Marcel Dobrea a mulțumit tuturor celor care au răspuns chemării la rugăciune, preoți și credincioși, și a urat celor care și-au sărbătorit ocrotitorii să aibă parte de binecuvântarea lui Dumnezeu în viața lor și a familiilor lor prin mijlocirea acestei minunate familii de sfinți. La final, credincioșii s-au putut închina sfintelor moaște și au primit câte o iconiță cu Sfinții Mucenici.

Picnic pentru familii

În după amiaza zilei de 26 august, programul destinat familiei a continuat în curtea Bisericii brâncovenești din Făgăraș cu o întâlnire a familiilor din comunitățile parohiale la un picnic de sărbătoare. Cei prezenți s-au bucurat de comuniune și de bunătățuri din coșul fiecăruia, puse laolaltă într-o agapă câmpenescă. Jocurile antrenante au avut ca temă tot familia, cel mai complex fiind o vânătoare de detalii în care participanții, împărțiți pe familii, au avut ca sarcină să găsească diverse detalii naturale sau de patrimoniu în curtea bisericii ctitorie brâncovenească.

Seara s-a încheiat cu slujba Vecerniei, mulțumind Domnului și sfinților Săi Adrian și Natalia, ocrotitori minunați ai familiei, pentru toate momentele minunate.

Autor: Natalia Corlean