Sărbătoare în satul Racoș, județul Brașov

2633

La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, comunitatea credincioșilor ortodocși din Racoș, județul Brașov, a primit vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a sfințit în această zi pictura restaurată a Bisericii „Sfântul Dumitru” din parohie și a binecuvântat lucrările de înfrumusețare efectuate în ultimii ani. Alături de ierarh s-au aflat protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, fostul paroh de la Racoș, Constantin Cristi Măntărău, sub coordonarea căruia s-au făcut din 2010 și până recent lucrările de restaurare a picturii, actualul paroh de la Racoș, Marius Cătălin Bucur, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate.

Credincioșii din micuța comunitate ortodoxă din Racoș au participat în număr mare la sărbătoarea satului, alături de ei fiind și mai mulți reprezentanți ai comunității maghiare din localitate.

Nașterea Sfintei Fecioare

După slujba de sfințire ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Rapsodia” din Brașov.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre praznicul Nașterii Maicii Domnului și despre cinstirea Sfintei Fecioare în Biserica Răsăriteană.

„Astăzi, când prăznuim Nașterea Maicii Domnului, noi care am săvârșit și participat la Sfânta Liturghie, am fost contemporani cu acest eveniment și ne-am bucurat de această stare minunată pe care au simțit-o Ioachim și Ana, dar și întreaga lume, pentru că va începe cu acest eveniment pregătirea pentru mântuirea lumii. Dumnezeu S-a descoperit prin profeți, prin împărați, printr-o legătură cu poporul ales în așa fel încât să se pregătească lumea pentru primirea Mântuitorului Iisus Hristos. Venirea în lume a Mântuitorului s-a făcut prin Sfânta Fecioară Maria, Care l-a născut fără de tată pe Fiul lui Dumnezue, pentru că Duhul Sfânt S-a pogorât peste ea. Această lucrarea a depășit rânduielile firii și a rămas Pururea Fecioară ”, a subliniat ierarhul.

La final fostul paroh de la Racoș, Constantin Cristi Măntărău, a fost hirotesit iconom stavrofor, cu îndemnul părintesc de a păstori cu aceeași implicare și devotament credincioșii din Parohia Ungra, județul Brașov, încredințați recent spre a le fi părinte spiritual. De asemenea, actualul paroh de la Racoș, Marius Cătălin Bucur, a fost hirotesit sachelar și a primit misiunea de a continua lucrarea duhovnicească și administrativă din această comunitate. Cei doi preoți le-au mulțumit ierarhului, autorităților județene și locale, dar și credincioșilor care au sprijinit în acești ani lucrările de restaurare a picturii și de înfrumusețare a locașului de cult. Acte de cinstire din partea ierarhului au primit Consiliul și Adunarea parohiale, Primăria Racoș, dar și binefăcători ai locașului de cult.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.