Sărbătoare la Ludișor: Biserica „Sfânta Treime” a fost sfințită de IPS Laurențiu

1468

În Duminica a doua a Postului Nașterii Domnului credincioșii Parohiei Ludișor, Protopopiatul Făgăraș 2, județul Brașov, au participat la o sărbătoare deosebită a comunității, prilejuită de sfințirea Bisericii „Sfânta Treime” din localitate. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, parohul Marius Dobrin și slujitori ai sfintelor altare din Sibiu, Țara Făgărașului și alte părți ale Arhiepiscopiei Sibiului. Locașul de cult, ridicat în perioada 1865-1872, a fost renovat și înfrumusețat în ultimii ani și nu s-au găsit mărturii ale târnosirii sale de un arhiereu.

IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit biserica la exterior cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, iar la interior a așezat moaște în Sfânta Masă și a reînveșmântat-o.

Povara bogățiilor lumești

După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie. O bună parte din credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar corul parohial a dat răspunsurile liturgice. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ciprian Bolocan a fost hirotonit preot pentru Parohia Ticușu Vechi, județul Brașov.

În cuvântul de învățătură ierarhul a explicat rânduiala târnosirii unei biserici și a tâlcuit Evanghelia duminicii în care s-a prezentat dialogul Mântuitorului Iisus Hristos cu dregătorul bogat.

„Noi suntem obligați să respectăm rânduielile, poruncile pe care ni le-a transmis Mântuitorul Hristos și vedem că acest tânăr din Evanghelie n-a putut atinge dorința pe care el și-a exprimat-o de a se desăvârși, n-a putut urma cele trei  etape: vinderea averii, împărțirea banilor către săraci și urmarea lui Hristos. Cu alte cuvinte trebuia să se elibereze de povara pe care nu o putea duce dacă voia să fie desăvârșit. Și se spune în Evanghelie că a plecat dregătorul mâhnit pentru că era bogat. De aceea Mântuitorul ne trage atenția că foarte greu vor intra în Împărăția Cerurilor cei ce sunt împovărați de bogățiile lor”, a subliniat Părintele Mitropolit.

La final, preotul paroh a fost hirotesit iconom, iar Adunarea și Consiliul parohiale, precum și Primăria comunei Voila au primit acte de cinstire.

Sărbătoarea de la Ludișor s-a încheiat cu sfințirea Centrului parohial „Arsenie Boca” amenajat în vechea școală confesională din apropierea bisericii, renovate recent. Aici sunt adăpostite obiecte de patrimoniu din parohie și au loc activități și cateheze cu tinerii din comunitate.