Sărbătoarea Sfântului Gheorghe şi praznicul Floriilor la Ghimbav

1360

Cele două parohii ale oraşului Ghimbav, judeţul Braşov, au fost gazda unor evenimente importante pentru comunitate la acest sfârşit de săptămână. Mai întâi, sâmbătă, 23 aprilie, la sărbătoarea Sfântului Gheorghe şi în întâmpinarea Floriilor, locuitorii oraşului au participat la Sfânta Liturghie şi la pomenirea morţilor, iar după amiază, începând cu ora 15:00, a avut loc o procesiune la troiţele oraşului. Purtând icoana Intrării în Ierusalim, racla cu moaşte, icoanele hramurilor şi steaguri, alaiul a fost condus de preoţii parohi Călin Constantin Comşa şi Daniel Puia Dumitrescu, însoţiţi şi de părintele Dumitru Comşa, de primarul localităţii, Dorel Toma, viceprimarul Vasile Horgoș, şi încă alţi mulţi membri ai Consiliului Local şi ai comunităţii. Plecând cu flori, cu ramuri de salcâm, cu icoane şi candele în mâini, membrii celor două parohii au parcurs drumul de la un capăt la celălalt al orașului, oprindu-se, în final, la biserica mică, închinată Sfintei Treimi, apoi la biserica mare, cu hramurile “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi Acoperământul Maicii Domnului”. Aici a fost săvârşită slujba Vecerniei, urmată de sfânta Taină a Spovedaniei.

Părintele Călin Constantin Comşa a subliniat importanța momentului pentru comunitate și amândoi preoții parohi le-au mulţumit credincioşilor pentru numărul mare în care au ales să participe la acest moment de bucurie şi de închinare.

Apoi a urmat, sâmbătă seara, de la ora 18.00, întâlnirea cu tinerii, sub aceeaşi bucurie a Intrării Domnului în Ierusalim, a marilor sărbători creştine ale săptămânii ce urmează. În cadrul acestei seri, 15 tineri au petrecut două ore la unele discuţii antrenante. Am încercat să ne descoperim credinţa, să o verbalizăm, să ne facem o imagine a Dumnezeului celui viu, care nu preferă – după cum am dat şi titlul acestei prime întâlniri – ci iubeşte, în următoarele întâlniri dorindu-ne să continuăm drumul spre cunoaştere şi spre Împărtăşanie.

A doua zi, de Florii, biserica a fost plină, o mulţime de credincioşi şi numeroşi copii au prima Sfânta Împărtăşanie, toată lumea întâmpinând marele praznic cu ramuri de salcie în mâini. Părintele Daniel a ţinut să sublinieze, în predica sa, faptul că se încheie acum un ciclu, se încheie Postul Mare, începând Săptămâna Pătimirilor, urcuşul către Înviere fiind marcat de această pildă a duplicităţii umane în episodul evanghelic al celor care strigă acum “Osana!”, iar peste numai câteva zile, “Răstigneşte-l!”.

 

Autor: pr. Daniel Puia Dumitrescu