Sărbătoarea Sfântului Nectarie la Șinca Veche, județul Brașov

420

În ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a fost prezent la Schitul „Nașterea Maicii Domnului” din comuna Șinca Veche, județul Brașov. Aici se află spre cinstire și închinare într-o micuță raclă cu o părticică din moaștele Sfântului Nectarie. Aceasta a fost scoasă din biserică și pusă într-un loc special amenajat spre închinare credincioșilor veniți la această sărbătoare a Schitului din Șinca Veche.

Preasfințitul părinte Ilarion a dat curs invitației maicii starețe Monahia Serafima Antofe fiind prezent și la privegherea ce s-a săvârșit în seara dinaintea sărbătorii. Răspunsurile la sfintele slujbe au fost date de un cor de tineri din Sibiu, care au creat o atmosferă frumoasă de rugăciune.

Preasfințitul Ilarion Făgărășanul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți, printre care părintele stareț al mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Stațiunea Poiana Brașov, arhimandrit Hristofor Bucur, și părintele protosinghel Iosif Toma, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” din comuna Recea, sat Berivoi, județul Brașov.

Credincioși din împrejurimi, dar și din țară, au venit în număr mare spre a participa la Sfânta Liturghie Arhierească, dar și pentru a se închina la Sfintele moaște ale Sfântului Nectarie de Eghina.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a menționat că Sfântul Nectarie, ierarhul din insula Eghina, a fost contemporan cu noi, născându-se în anul 1846, Anastasie după numele său de mirean, în localitatea Silivria, în apropiere de Constantinopol. Printre multe daruri primite de la Dumnezeu, Sfântul Nectarie a avut și darul facerii de minuni iar pentru nenumăratele minuni pe care le-a făcut și încă le mai face Dumnezeu, pentru rugăciunile Sfântului Nectarie, acesta a fost numit „Taumaturgul”, adică „Vindecătorul”, a mai spus Părintele Episcop, amintind în continuare celor prezenți câteva momente emoționante din viața de adolescent a Sfântului Nectarie și cum Dumnezeu pentru simplitatea și credința acestuia a lucrat în chip minunat. Până în anul 1894, el a fost profesor și director al unui Seminar Teologic, slujind ca preot misionar în parohiile de lângă Atena. A dus o viață isihastă, lucrând rugăciunea inimii și crescând în smerenia lui Hristos. În perioada 1904-1907, cu ajutorul mai multor ucenici, Sfântul Nectarie a înălțat o mănăstire de maici, pe insula Eghina, iar după ce o termină, sfântul se retrage aici, pentru a se îndeletnici și mai bine cu rugăciunea isihastă. El și-a cunoscut mai dinainte sfârșitul iar după două luni de suferință datorate bolii cancerului, în ziua de 8 noiembrie 1920 Sfântul Nectarie a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat în biserica mânăstirii sale, „Sfânta Treime” în insula Eghina. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește în ziua de 9 noiembrie. Apoi Preasfinția Sa a menționat câteva din minunile săvârșite de Sfântul Nectarie după adormirea Sa și a îndemnat credincioșii să-l cinstească pe Sfântul Nectarie cu cuviință, viețuind în cuvioșie și dreaptă credință.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu, care a binecuvântat ca să fim împreună la această sărbătoare a Schitului din Șinca Veche, pentru a ne ruga împreună Sfântului Ierarh Nectarie. Înaltpresfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu trimite arhierești binecuvântări maicii starețe, obștii acestei mănăstiri, dumneavoastră cei care sunteți apropiați ai acestui schit și veniți pentru a vă ruga Sfântului Nectarie, Maicii Domnului și tuturor Sfinților. Mulțumim tuturor părinților slujitori, tinerilor care au dat răspunsurile la strană și nu în ultimul rând dumneavoastră care ați venit în număr mare, chiar dacă dimineață a fost cam frig, însă am biruit cu rugăciunile Sfântului Nectarie, pe care îl rugăm să ne binecuvânteze pe toți dăruindu-ne sănătate, pace și bucurie”, a încheiat ierarhul cuvântul său.

Preasfinția Sa a primit în dar din partea viețuitorilor Schitului din Șinca Veche o icoană cu Maica Domnului.

Toți credincioșii la plecare au primit un pachet cu hrană din partea obștii.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică