Sărbătoarea Sfântului Ștefan la Sâmbăta de Sus, județul Brașov

1154

În a treia zi de Crăciun, la sărbătoarea Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan, mulțimi de credincioși au venit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, unde Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul așezământului monahal. Alături de ierarh s-au aflat Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și slujitori din obștea mănăstirii.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a evidențiat puterea mărturisitoare a Sfântului Arhidiacon Ștefan, un model pentru toți credincioșii.

„Sfântul Arhidiacon Ștefan este pentru noi o pildă desăvârșită. A fost primul om care și-a dat viața pentru Mântuitorul Iisus Hristos, dar primind această chemare sfântă, martirajul său a fost și o mărturisire a credinței adevărate. Simțind această chemare a plecat din această lume într-o stare de bucurie și de pace, de împăcare totală cu toți cei care l-au prigonit și omorât cu pietre. Noi nu suntem chemați astăzi să mergem până la martiraj, ne ferește Dumnezeu de acesta dar ne oferă șansa să oferim ceva jertfelnic lui Dumnezeu. Apărarea credinței este din ce în ce mai mult o jertfă”, a subliniat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit i-a hirotesit arhimandriți pe starețul mănăstirii, Atanasie Roman și pe secretarul așezământului monahal, Daniel Breabăn. Documentele prin care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ridicarea în rang a celor doi monahi de la mănăstirea făgărășeană au fost citite de PS Episcop Ilarion Făgărășanul.

Părintele arhimandrit Atanasie Roman le-a mulțumit ierarhilor pentru binecuvântarea adusă peste obștea mănăstirească în zi de praznic.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o slujbă de pomenire la mormântul Mitropolitului Antonie Plămădeală, soborul înălțând rugăciuni pentru ierarhul ctitor al mănăstirii, dar și pentru ceilalți mitropoliți ai Ardealului.