Sărbătoarea Sfinţilor Ardeleni la Sălişte

1913

Sărbătoarea Sfinţilor Adeleni din acest an a fost prăznuită la Sălişte, judeţul Sibiu, prin Sfânta liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului în Biserica “Înălţarea Domnului” şi “Sfântul Mucenic Oprea Miclăuş”. Sărbătoarea din acest an a fost o zi istorică pentru Mărginimea Sibiului şi pentru întregul Ardeal deoarece, la iniţiativa Asociaţiei “Mărginenii Sibiului de Pretutindeni”, reprezentată de ing. Adrian Vasile Pîrpăriţă-Rudeanu, a fost adus în urne de argint pământ de la Kufstein, Austria, unde s-a aflat cumplita temniţă a Imperiului Habsburgic în care şi-au dat obştescul sfârşit Sfântul Oprea Miclăuş din Sălişte, Sfântul Ioan din Galeş şi Sfântul Moise Măcinic din Sibiel. Cele trei urne cu pământ, simbolizând o întoarcere acasă a Sfinţilor Ardeleni amintiţi, au stat în Sfântul Altar în timpul Sfintei Liturghii, iar la final, IPS Mitropolit Laurenţiu şi soborul slujitor au aşezat una dintre urne la icoana Sfântului Oprea Miclăuş din pridvorul locaşului de cult. În zilele următoare, delegaţia Protopopiatului Sălişte va duce în bisericile din Galeş şi Sibiel şi celelalte două urne.

Înainte de Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a binecuvântat cu apă sfinţită biserica din Sălişte care a fost renovată recent la exterior, urmând ca în viitor pictura exterioară foarte valoroasă să fie restaurată.

La Sfânta Liturghie arhierească au participat mulţi credincioşi din Mărginimea Sibiului, tineri şi copii purtând veşmintele populare din această parte de Ardeal. În soborul slujitor s-au aflat pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, preoţii din Sălişte şi slujitori ai sfintelor altare din Mărginimea Sibiului şi nu numai.

„Au sacrificat totul pentru credinţă”

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu. Părintele Ielciu a subliniat în predica sa virtuţile Sfinţilor Ardeleni, dar şi credinţa şi curajul lor de a mărturisi Ortodoxia în vremuri grele.

“Sfinţii Mărturisitori Ardeleni au avut credinţa mărturisitoare prin fapte, nu doar credinţa declaratoare, aşa cum de multe ori avem noi. Sfinţii luptători pentru Ortodoxie au avut această credinţă vie, această credinţă adevărată, această credinţă care s-a manifestat printr-o iubire neţărmurită faţă de neam, Biserică şi dreapta credinţă. Ei au sacrificat totul pentru credinţă, pentru apărarea dreptei credinţe, a integrităţii neamului şi a conştiinţei naţionale a românilor din Transilvania. De aceea, exemplul lor trebuie să fie mobilizator pentru noi şi să căutăm să evităm acele obstacole care se interpun pentru a putea practica adevărata credinţă”, a spus părintele Mircea Ielciu.

La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a felicitat şi a mulţumit iniţiatorilor şi preoţilor implicaţi în proiectul de aducere a urnelor cu pământ de la Kufstein, un act de cinstire a Sfinţilor Ardeleni care au trecut la Domnul în cumplita temniţă.

“Noi suntem urmaşii acestor sfinţi şi avem datoria de a-i cinsti, iar cinstirea se face în primul rând în această zi de pomenire, o zi care stă la temelia tuturor bucuriilor noastre. Toate celelalte sărbători, toate manifestările spirituale, culturale şi tradiţionale din această zonă au ca temelie jertfa şi credinţa puternică a acestor reprezentanţi ai noştri. Ziua de astăzi nu este doar o sărbătoare bisericească, ci şi una de suflet. Are o semnificaţie deosebită mai ales prin faptul că aceşti apărători ai credinţei noastre au murit departe de ţară, într-un loc unde şi acum se ajunge foarte greu din cauza distanţei, dar unde a existat ceva de temut pentru omenire şi anume  închisoarea de la Kufstein. Erau trimişi acolo cei care nu mai trebuia să se întoarcă. Prin rânduiala lui Dumnezeu şi vrednicia unor oameni de aici s-a realizat ceva ce noi n-am bănuit niciodată că se va petrece, dar iată că acum s-a întâmplat şi apreciem această iniţiativă aşa cum se cuvine”, a spus ierarhul.

Părintele Ioan Ciocan i-a mulţumit ierarhului pentru participarea la sărbătoarea de la Sălişte şi pentru aducerea spre închinare a moaştelor Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Părintele paroh i-a oferit ierarhului în dar o icoană a Maicii Domnului.

Sărbătoarea de la Sălişte s-a încheiat cu o slujbă de sfinţire a Muzeului Protopopiatului Sălişte, oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu. Spaţiile muzeului au fost reamenajate recent împreună cu spaţiile administrative ale Protopopiatului Sălişte.

Autor: Ştefan Mărculeţ