Sărbătoarea Sfinților Arhangheli la Brașov

1933

Credincioșii de la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Brașov au primit binecuvântare arhierească la hramul locașului lor de închinare. Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr.  Nicolae Chifăr, protopopul de Sibiu, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii bisericii și numeroși preoți de la parohii din Arhiepiscopia Sibiului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Anatoly” din Brașov.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marius Andrei Briscan a fost hirotonit preot pentru Parohia Vecerd, județul Sibiu. De asemenea, teologul Alexandru Colțea a fost hirotonit diacon.

Ajutorul adus de îngeri

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre sfinții îngeri și rolul acestora în viața duhovnicească a fiecărui credincios.

„Noi suntem împreună-slujitori cu îngerii, pentru că fiecare dintre noi are un înger păzitor care ne sfătuiește și aduce spre mintea și inima noastră mesajul dumnezeiesc. În momentul în care suntem pe drumul cel bun, îngerul ne ajută și ne călăuzește, dar când derapăm, ne atrage atenția și lucreză în noi prin glasul lui Dumnezeu, conștiința ”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Ierarhul i-a oferit apoi distincția „Crucea șaguniană pentru laici” comandantului Inspectoratului de Jandarmi Brașov, colonelul Cristian-Elly Paliștan.

Credincioșii prezenți în număr mare s-au închinat moaștelor Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu și au primit iconițe.

Mulțumirile comunității pentru binecuvântarea adusă în ziua hramului au venit prin cuvântul pr. prof. dr. Stelian Manolache.

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli a continuat la Brașov prin sfințirea unei troițe din incinta Inspectoratului Județean de Jandarmi. Slujba religioasă a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu, în prezența conducerii unității, a autorităților județene și locale, a jandarmilor și a numeroșilor oaspeți.

„De fiecare dată când am participat la o festivitate organizată de dumneavoastră ne-am umplut de bucurie și de speranță. Această instituție din care faceți parte a stat mereu aproape de Biserică. Ne-am bucurat când am sfințit aici în urmă cu câțiva ani un locaș de închinare, apoi o troiță, iar acum am sfințit aici, pe aleea principală semnul biruinței, care străjuiește unitatea dumnevoastă”, a spus ierarhul.

Comandantul jandarmilor brașoveni, colonelul Cristian-Elly Paliștan a oferit ierarhului și oaspeților câte o plachetă omagială, iar ierarhul a oferit acte de apreciere mai multor jandarmi care au sprijinit în mod deosebit activitățile bisericești.