Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la Sibiu

1274

Hramul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a fost marcat prin Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardelului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și un sobor de preoți format din cadre didactice de la facultatea menționată și slujitorii locașului de cult.

La Sfânta Liturghie, pe lângă credincioșii veniți în număr mare pentru a-i cinsti pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu-Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, au fost prezenți rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr.ing. Ion Bondrea, prorectorul instituției, prof. univ. dr. Claudiu Kifor, prof. univ. dr. Constantin Oprean, precum și numeroase cadre didactice de la Facultatea de Teologie și de la alte facultăți.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților teologi, condus de pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian.

„Sărbătoarea modelelor autentice din Biserică”

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu care a evidențiat cinstea acordată de credincioși acestor mari teologi ai Bisericii.

„Acești sfinți ierarhi au fost la mare cinste în Biserică, s-au bucurat de multă cinstire pentru modul cum au crezut, pentru modul cum au teologhisit, pentru evlavia lor, pentru modul cum au păstorit și de aceea îndrăznesc să spun că sărbătoare de astăzi este sărbătoarea modelelor autentice din Biserică”, a subliniat părintele Ielciu.

La finalul slujbei religioase IPS Mitropolit Laurențiu a felicitat cadrele didactice și studenții teologi la ceas de sărbătoare și i-a oferit pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian distincția „Crucea șaguniană pentru clerici”, ca semn de prețuire a întregii activități didactice.

„Binecuvântăm pe toți profesorii și ostenitorii Facultății de Teologie. Anul trecut, învățământul teologic de la Sibiu a împlinit 230 de activitate neîntreruptă. Este darul lui Dumnezeu revărsat asupra noastră și de aceea trebuie să fim mulțumitori. Pe cei Trei Sfinți Ierarhi îi au ca pildă toți profesorii, slujitorii facultății și studenții”, a spus ierarhul.

Sărbătoarea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, unde decanul instituției, pr. prof.  univ.dr. Nicolae Chifăr, precum și pr.conf. univ. dr. Constantin Oancea au susținut prelegeri prin care au fost evocate viața, misiunea și opera Sfinților Trei Ierarhi.