Sceneta Mironosițelor, interpretată de elevii din Cristian, județul Sibiu

463

Foișorul din curtea Academiei sătești „Învățător Ioan Dordea”, Centru social-educațional al Bisericii „Buna Vestire” din Cristian, județul Sibiu, a găzduit duminică, 12 mai, Sceneta Mironosițelor în interpretarea unui grup de elevi ai școlii din comună, îndrumat de profesorul de Religie, Ion Chiș.

Credincioșii, prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie, au urmărit cu luare-aminte și cu bucurie momentele emoționante despre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Descriind semnificația și datarea istorică a acestui minunat obicei, profesorul Ion Chiș a precizat: „Femeile mironosițe sunt «martorii nemincinoși si cei dintâi ai Învierii lui Hristos». Ele sunt pomenite în Sfânta Scriptură ca fiind acele femei purtătoare de mir care, pline de curaj, au mers în zorii zilei de duminică să ungă cu mir trupul Domnului Hristos. Mironosițelor au fost mai multe, unele sunt pomenite în Sfânta Evanghelie, iar altele prin tradiție: Maria Magdalena, Salomeea, Ioana, Maria și Marta surorile lui Lazăr, Maria lui Cleopa, Suzana și Veronica (Luca 24, 10). Există mai multe variante de text pentru acest obicei, numit si Viersul Mironositelor, iar unele au fost consemnate în scris pe la mijlocul secolului  XIX și începutul secolului XX. În județul Sibiu, o variantă a acestui obicei a fost culeasă de către cunoscutul miniaturist și copist Picu Pătruț, fost cântăreț bisericesc la Biserica Mare din Săliște. El a fost practicat sporadic în mai multe sate din Mărginimea Sibiului, dar neîntrerupt s-a păstrat în satul Rod. Acest obicei se practică în localitatea Cristian începând cu anul 2011 de către elevii școlii, pregătiți de profesorul de Religie. Putem afirma că s-a format deja o frumoasă tradiție ca acest obicei sa fie prezentat în Duminică Mironosițelor, ziua femeii creștine”.

În Anul omagial închinat satului românesc, Sceneta Mironositelor pune în valoare nu numai frumosul port popular specific Mărginimii Sibiului, ci consolidează și relația deja strânsa dintre Biserică, Școală și comunitate. În același context putem aminti și prezența la Biserică și Academie a prichindeilor de la grădinița din Cristian, în urmă cu numai două zile, în cadrul Săptămânii Altfel, prilej pentru cei mici de a pătrunde pe înțelesul lor în taina Sfintelor Paști, dar și de a se bucura de un moment dulce oferit de doamnele din comitetul parohial. Una dintre educatoare, membră și a Comitetului de femei, doamna Elena Cașir, fostă învățătoare, este păstrătoarea și organizatoarea de decenii a scenetelor specifice Sărbătorilor de iarnă din Biserică și comună.

„Mulțumim domnului profesor Ion Chiș, precum și elevilor participanți împreună cu părinții lor pentru nenumărate momente cu care au bucurat comunitatea Bisericii și comunei. Ne-am implicat de-a lungul timpului împreună cu profesorul de religie Ion Chiș în multe proiecte culturale care au avut ca scop promovarea tradițiilor românești, dar și conservarea patrimoniului cultural al Bisericii Ortodoxe și al satului românesc”, ne-a spus parohul Bisericii „Buna Vestire” din Cristian, Adrian Roman.

Parohia se străduiește să continue proiectul Ansamblului popular „Plaiuri de munte” de câțiva ani, costumele populare purtate de fete și băieți la joc, aparținând tot Bisericii. Parohia a organizat ani la rând festivalul cultural din Cristian și a participat la diferite evenimente culturale sau festive unde ansamblul a câștigat aprecieri și premii.

Burse, sesiuni de formare, filantropie

Academia sătească „Învățător Ioan Dordea” și-a primit numele de la primul învățător cunoscut al românilor cristereni, de pe la 1850, românii aflându-se minoritari într-o comună săsească în Ardealul de dinainte de 1918. Parohia mai păstrează portretul învățătorului, însemnări și cărți care i-au aparținut. Înaintea zidirii academiei sătești, parohia oferea deja de câțiva ani burse de studiu celor mai buni elevi la învățătură din parohie prin Bursa Înv. Ioan Dordea. Unul dintre bursieri este și cel mai bun elev sibian de la Olimpiada de Religie, faza județeană, Daniel Jurca, băiat de altar și care obține anul acesta mențiune la Olimpiada națională de Religie de la Oradea.

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat organizarea mai multor activități în incinta Academiei, inaugurarea oficială fiind programată anul acesta, pe 15 septembrie. Lucrările de amenajare interioară continuă, un ajutor financiar important fiind ca în fiecare an cel oferit de Primăria Comunei Cristian. Anul trecut sesiunile de formare și dialog au debutat cu ziua dedicată centenarului, când academia devenea pentru prima dată neîncăpătoare, iar anul acesta sesiunile au cuprins teme educaționale și religioase la care sunt invitate grupuri țintă sau toate grupurile de persoane din comunitate.

Activitatea din cadrul Academiei sătești este complementară celei social-misionare, centrul dezvoltând numeroase acțiuni filantropice și social-educative de integrare socială și sprijin în parohie și în afară acesteia cu ajutorul fondurilor proprii, implicarea enoriașilor, a școlii, dar și cu susținerea financiară a unor societăți sau comunități din țară sau străinătate precum Aurora Group – Buzău, Together4Develoment din Los Angeles-California (SUA) sau Parohia Ortodoxă Sf. Ap. Andrei din Washington (SUA).

Autor: Cristina Roman