Școala de vară pentru copiii și tinerii din cartierul sibian Turnișor a ajuns la final

773

La începutul lunii iulie, Asociaţia Filantropia „Sf. Nicolae” din Parohia Sibiu-Turnişor I , a implementat un proiect destinat comunităţii din cartierul sibian, un spaţiu multicultural și multiconfesional. La activitățile proiectului au fost implicați peste 100 de copii din cartier, care și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și relaționare cu cei din jurul lor.

 Obiectivele proiectului intercomunitar au vizat facilitarea întăririi comunităţii şi creşterea toleranţei prin dezvoltare de capacităţi şi deprinderi cultural-creative, construirea de oportunităţi pentru participarea copiilor şi tinerilor la viaţa şi dezvoltarea comunităţii, creşterea conştientizării şi crearea de oportunităţi pentru implicarea comunităţii în sprijinirea efectivă a copiilor aflaţi în dificultate, dezvoltarea capacităţilor, aptitudinilor, abilităţilor şi deprinderilor sociale, artistice, civice şi de viaţă ale copiilor din cartier. De asemenea, activităţile proiectului au contribuit la conştientizarea şi diminuarea discrepanţelor etnice, barierelor de mentalitate, a problematicilor sociale şi socio-economice actuale.

Implementarea proiectului propus a încercat limitarea efectelor temporare sau permanente ale unor situaţii care generează marginalizarea sau excluderea socială a unei părţi din comunitate.

„Peste 100 de copii au fost direct implicaţi în manifestările socio-culturale şi psiho-educative desfăşurate pe perioada proiectului, fapt care a determinat recunoaşterea abilităţilor individuale, a activităţilor şi efortului depus pe parcursul derulării proiectului, toate acestea contribuind la îmbunătăţirea imaginii de sine şi a comunicării interpersonale. Pe tot parcursul proiectului s-a urmărit dezvoltarea abilităţilor empatice de comunicare şi socializare între copii”, ne-a spus preotul paroh Ciprian Creangă.

Conferință, expoziție și program artistic

Proiectul din cartierul Turnișor s-a încheiat duminică, 31 iulie, prin Conferinţa „Multiculturalitate în comunitatea Turnişor”, urmată de o  expoziţie cu lucrările realizate de copii. De asemenea, în aceeași zi a avut loc şi un program artistic la care au participat copiii implicaţi în proiect, alături de familile lor şi alţi membri ai comunităţii. Copii au fost premiaţi de organizatori cu tricouri şi rechizite.

„Proiectul a promovat voluntariatul şi se încadrează în tema «Sibiu – oraş al comunităţilor», urmărind obiectivul «Sibiul devine un loc în care se stimulează iniţiativa locală, bazată pe dialog şi cooperare în cadrul unei societăţi civile multiculturale». Proiectul a fost cofinanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Comunităţii”, ne-a mai spus pr. Ciprian Creangă.