„Școala din tinda bisericii” la Părău, județul Brașov

1334

Începutul anului școlar în localitatea brașoveană Părău coincide cu debutul activităților dedicate copiilor și tinerilor pe care parohia le desfășoară în cadrul Așezământului bisericesc „Moștenire Părăiană” din apropierea lăcașului de cult al comunității.

În fiecare zi de sâmbătă, voluntari din cadrul parohiei brașovene desfășoară în cadrul așezământului bisericesc diferite activități creative și recreative pentru copii și tineri.  Elevii din clasele pregătitoare până la a VIII-a se întâlnesc de la ora 16.00, iar de la ora 17.00 întâlnirea continuă cu tinerii trecuți de 15 ani, elevi la liceu sau studenți. Primele întâlniri din anul acesta au fost de acomodare și au debutat cu jocuri de cunoaștere interpersonală, de comunicare, cu jocuri de energizare. Au urmat apoi mai multe întâlniri cu tematică istorică.

La atelierul de istorie intitulat sugestiv „Să ne cunoaștem trecutul”, copiii au învățat mai multe despre domnitorul Mihai Viteazul și au urmărit cu ajutorul videoproiectorului filmul cu același nume al cunoscutului regizor Sergiu Nicolaescu. Tinerii de vârsta liceului și a facultății au beneficiat de mai multe proiecții cu tematică diversă: despre familie, despre tinerețe, iar în data de 16 octombrie 2017 au participat la o piesă de teatru în Municipiul Făgăraș.  Piesa de comedie a fost jucată la Casa de Cultură a orașului și s-a intitulat „All Inclusive”.  Costurile cu transportul și biletele au fost suportate de parohie.

Micii iconari din parohie

Și cei mai mici au avut ocazia să participe la diferite manifestări cultural-educative.  Astfel, trei reprezentanți ai grupului de copii iconari din Părău au participat cu icoane pe sticlă la o expoziție în orașul Victoria, județul Brașov. Expoziția a fost organizată pe 8 octombrie 2017 de Parohia Victoria II, coordonator fiind părintele paroh Octavian Smădu. Icoanele au fost pictate în cadrul atelierelor de pictură organizate în biserica din Părău. Cei trei copii, Mihnea, Rareș și Paula, au fost însoțiți de doamna profesoară Ruxandra Grama și de una dintre mămici, Roxana Sulea. Deoarece, din motive de organizare, numărul participanților a fost limitat, cei trei reprezentanți au expus și icoanele celorlalți copii iconari.

 Reacțiile pozitive ale membrilor comunității nu au întârziat să apară.  Iată ce ne-a transmis doamna Claudia Dumitru prin intermediul rețelelor de socializare: „Foarte frumos! Bravo, părinte! Copiii au nevoie de joc, de comunicare afectivă, socială adevărată, de comuniune.  Să aveți inspirație și har încontinuare!”, sau una dintre mămici, Monica Oana: „Felicitări! O inițiativă bine primită si acceptată!  Multumim”. Cuvinte de apreciere a avut și domnul Damian Ioan: „Multe felicitări pentru îndrumarea copiilor spre credință și frumos!  N-am crezut că în Părău sunt așa copii talentați”.

Și în anii anteriori, Parohia Părău a desfășurat o bogată activitate cultural-educativă:  pictură pe sticlă, expoziții de icoane, concursuri de creație sau social-filantropice, excursii, tabere, participări la teatru etc. De asemenea, prin mijlocirea Parohiei Părău, pe 20 septembrie 2017, elevii școlii din localitate au primit daruri din partea Fundației „Bucuria Darului” care a încheiat un contract de colaborare cu instituția de învățământ.

Autor: pr. Laurențiu Urian