Seară dedicată mărturisitorilor din temnițele comuniste, la Brașov

476

Candela credinței în valorile perene ale neamului nostru a fost reaprinsă și la Brașov cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale în cadrul comunității de credincioși ai Bisericii „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” și „Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi”. O seară românească devenită deja, în această perioadă a anului, o tradiție în această biserică, a făcut vie în inimile credincioșilor amintirea celor care s-au jertfit în închisorile comuniste pentru libertatea și demnitatea noastră și pentru mărturisirea credinței străbune.

Seara intitulată „Candele nestinse-colind, lacrimă și har în închisorile comuniste” a avut în centrul ei întâi pe copiii care participă la activitățile catehetice săptămânale. „Micii mărturisitori” au cinstit prin colind și poezie pe mărturisitorii lui Hristos din perioada comunistă, lor alăturându-li-se credincioși care au recitat poezii, au lecturat texte reprezentative sau au adus mărturii despre cunoscuți care au suferit în acea întunecată perioadă a istoriei noastre. Invitați dragi, „oaspeți cu azur în gene”, au purtat alături de noi mărturia cea bună. Astfel, un inimos grup de tineri de la Asociația „Tinerii din Ziua de Azi” Brașov, elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” Brașov și solista Maria Petcu-Catrina de la Opera din Brașov au adus lumina și căldura mărturiei lor în sufletele tuturor celor prezenți.

În timpul micii agape de la final, toți participanții au admirat lucrările create cu sufletul curat de cei mici pe tema luptei anticomuniste din Brașov, îndeosebi legată de momentul revoltei din 15 Noiembrie 1987.

Nădăjduim că nu doar pentru o seară ci pentru toată viața noastră să rămână vie mărturia și jertfa lor în mod pilduitor dată nouă tuturor!

Autor: pr. Ionuț-Marcel Pop,