Seară duhovnicească la Catedrala mitropolitană din Sibiu

783

La Catedrala mitropolitană din Sibiu a avut loc duminică, 24 martie, o conferință duhovnicească susținută de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, eveniment prilejuit de întâlnirea ierarhului cu membrii Organizației Tinerilor din Sibiu (OTS). Conferința a avut loc după slujba Privegherii, la care tinerii sibieni au dat răspunsurile liturgice, și a avut tema „Maica Domnului, model și dar al tinereții”.

În prelegerea sa, ierarhul a vorbit despre cinstirea Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă, despre virtuțile sale și mijlocirea sa pentru credincioșii care o cinstesc. Părintele Mitropolit a vorbit tinerilor și despre praznicul Bunei Vestiri, când Fecioara Maria a primit vestea cea bună a zămislirii Fiului lui Dumnezeu în pântecele ei pentru a se naște spre mântuirea lumii. Ierarhul i-a îndemnat pe tineri să-și păstreze viețile curate asemenea Maicii Domnului, să-și împlinească menirea de a-și întemeia familii și de a da naștere de prunci.

„Trebuie să înțelegeți că tinerețea are rolul ei, darul ei, darul curăției pentru ca Dumnezeu să mențină lumea plină de păcatele celor mulți, celor maturi. De ce numai voi aveți curajul să vă priviți în ochi? Pentru că ochii voștri nu sunt tulburi, pentru că inimile voastre sunt curate. Păcatele umbresc și apasă ca o povară și atunci privim în jos. Când ne rugăm la o icoană ne ducem cu smerenie și în fața altarului ajungem la Sfânta Împărtășanie recunoscând starea noastră de păcătoșenie, dar la Cuminecare ne ridicăm în picioare și primim Împărtășania în starea de Înviere. Datorită vouă Dumnezeu ține lume și acest lucru este foarte important. De aceea, încă din tinerețe atârnă asupra voastră o responsabilitate ușor de purtat. Toate vin de la sine, în libertatea voastră și ocrotirea acordată de părinți, voi puteți să creșteți, ajungeți să înfloriți, dar un copac care are numai flori și dă peste el o brumă, nu rodește”, a subliniat ierarhul.

Conferința din ajunul sărbătorii Bunei Vestiri a făcut parte din evenimentele duhovnicești găzduite de OTS în perioada Postului Mare. Joi, 4 aprilie, OTS organizează o nouă conferință, avându-l ca invitat pe diac. lect. dr. Sorin Mihalache, care va vorbi tinerilor în sala mare de la Casa Armatei din Sibiu.