Ședință administrativă cu protopopii din Arhiepiscopia Sibiului

1455

 

La reședința mitropolitană din Sibiu a avut loc vineri, 23 septembrie, o ședință administrativă cu protopopii din Arhiepiscopia Sibiului. Ședința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

În cadrul ședinței la care au fost prezenți și membrii Permanenței Consiliului eparhial au fost discutate mai multe aspecte ale activității pastoral-misionare și culturale din cadrul celor 11 protopopiate din Arhiepiscopia Sibiului. Cei 11 protopopi au avut posibilitatea să afle mai multe despre proiectele de sprijinire a unităților de învățământ școlar din mediul rural și nu numai.

„În cadrul ședinței administrative cu protopopii s-au discutat aspectele culturale și misionare ale activității preoților din parohii, precum și implicarea protopopiatelor din Arhiepiscopiei Sibiului în ajutorarea șocolilor din satele mai mici, unde parohiile cu posibilități materiale reduse vor fi sprijinite de alte parohii și de protopopiate. De asemenea, în cadrul ședinței s-a prezentat proiectul de calendar pe anul 2017 și strategia de organizare a activităților din cadrul Anului omagial omagial al iconarilor și pictorilor bisericești și din cadrul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Printre proiectele din anul viitor este inclus și elaborarea la Sibiu a unui volum depre preoții din Ardeal care au suferit mult în timpul regimului comunist”, ne-a spus secretarul eparhial, pr. Cristian Vaida.

Formare continuă pentru preoți

La ședința cu protopopii din Arhiepiscopia Sibiului s-a stabilit și programul sesiunilor de formare continuă pentru preoții din protopopiatele eparhiei și s-au discutat și alte probleme de ordin administrativ.

„S-a stabilit ca sesiunile de formare continuă pentru preoți, organizate prin Departamentul de Formare Continuă și Misiune, să se desfășoare semestrial sau trimestrial în cadrul celor 11 protopopiate, pentru preoții tineri și nu numai. În cadrul acestor sesiuni vor fi abordate diferite probleme de natură pastorală, misionară, precum și teme legate de famile, de morală și alte probleme actuale. S-a prezentat din partea sectorului administrativ și juridic situația referitoare la pregătirea apărătorilor bisericești și la cursurile pe le va organiza Patriarhia Română pentru aceștia. În cele din urmă, s-a discutat necesitatea finalizării procesului de intabulare a imobilelor din patrimoniul parohial, precum și diferite probleme de ordin administrativ”, ne-a mai spus pr. Cristian Vaida.

Autor: Ștefan Mărculeț