Seminar de formare continuă pentru preoți în Arhiepiscopia Sibiului

1497

La Mânăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a avut loc în perioada 6-8 iunie seminarul de formare continuă „Pastoraţia persoanelor dependente”. Seminarul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

La această întâlnire organizată de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul educaţional de formare continuă şi misiune, au participat 15 preoți din judeţele Sibiu şi Braşov.  La lucrările seminarului de formare continuă a participat părintele Iulian Negru, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor şi coordonator de programe anti-drog şi anti-dependenţă la nivelul Patriarhiei Române şi doamna psiholog Crina Lupea din Sibiu, specialist în psihoterapia persoanelor dependente.

Tematica seminarului a subliniat actualitatea pe care o au problemele legate de dependenţă, atât în comunităţile urbane, cât şi în cele rurale. În context actual, diversificarea spectrului adicţiilor, favorizată de dezvoltarea excesivă a societăţii de consum, necesită o abordare pastorală specială, centrată pe cunoaşterea atentă a mecanismelor dependenţei. Alcoolismul, dependenţa de fumat, dependenţa de droguri, de pornografie, dar şi cea de tehnologie, internet sau muncă, au fost aduse în discuţie, fiecare cu specificul ei, dar şi cu aspectele comune.

Rolul duhovnicului

Pe parcursul celor trei zile, participanţii clerici au abordat tematica adicţiei, făcând referire la situaţii concrete întâlnite în comunităţile bisericeşti pe care le păstoresc. Ca urmare a discuţiilor şi al implicării referenţilor, s-au putut creiona câteva direcţii de abordare pastoral-spirituală dar şi terapeutică, pentru a se putea veni cât mai bine în sprijinul persoanelor dependente.

 Un loc special în cadrul prezentării și discuțiilor l-a avut situația persoanelor codependente. De cele mai multe ori în codependență se găsesc membrii familiei persoanelor dependente, iar această stare implică suferință și sentimentul de vinovăție pe care codependenții îl au în raport cu situația dificilă din familie. Persoanele afectate de codependență au un foarte scăzut nivel de respect de sine, fiind de multe ori siguri că fericirea lui depinde de persoana față de care este codependent. De asemenea, aceste persoane au un sentiment excesiv de responsabilitate față de ceilalți, fiind confruntate profund cu negare și reprimare de sine. Ele încearcă de multe ori să schimbe lucruri pe care nu le pot schimba, având, în general, o viață orientată către extreme.

A fost, de asemenea, subliniată importanța duhovnicului în demersul de vindecare a persoanelor dependente și rolul său de părinte spiritual pentru persoanele afectate de acest tip de probleme. Însă în acest demers duhovnicul trebuie să înțeleagă foarte bine mecanismul adicției, rănile pe care acesta le provoacă trupului și sufletului, dar și implicațiile sociale pe care starea de dependență le presupune.

Seria seminariilor de formare continuă organizate de Arhiepiscopia Sibiului va continua cu întâlnirile tematice „Pastoraţia copiilor şi tinerilor” (3-5 iulie 2017), un seminar de Proiecte de economie socială în parohie (17-19 iulie 2017) şi o întâlnire cu tema „Comunicare media” (11-13 septembrie 2017).

Autor: Alexandru Dădîrlat