Seminar de formare continuă pentru preoţi la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus

1928

 

La Mănăstirea “Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, are loc în perioada 13-15 iunie un nou seminar de formare continuă pentru preoţii din Arhiepiscopia Sibiului. Tema acestei întâlniri de la Sâmbăta de Sus este “Pastoraţia copiilor şi tinerilor”.

Seminarul de la mănăstirea aflată la poalele Munţilor Făgăraş este organizat de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de Formare Continuă şi Misiune. Sunt prezenţi peste 20 de preoţi de la parohii din judeţele Sibiu şi Braşov, care au posibilitatea să asculte prezentările invitaţilor şi să discute tema întâlnirii. Au vorbit preoţilor prezenţi psihoterapeutul Mugur Frăţilă, preotul Claudiu Melean de la Parohia “Sfântul Alexandru” din Cluj-Napoca, implicat de mulţi ani în activităţi catehetice şi misonare cu tinerii, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu şi protopopul de Făgăraş I, Marius Corlean, implicat împreună cu doamna preoteasă Natalia Corlean în ample proiecte pentru copiii şi tinerii din Parohia Bucium, judeţul Braşov.

Discuţiile de la seminarul de formare continuă s-au axat pe conţinuturi tematice precum diagnoza tinereţii contemporane, provocarea Ortodoxiei la adresa tinerilor, mesajul Evangheliei spus tinerilor, soluţii pastorale în lucrul cu tinerii.

“Tema este foarte relevantă pentru prezent. S-a discutat modul în care Biserica se poate apropia de tineri şi copii, categoriile de credincioşi care necesită o pastoraţie aparte în contextul zilelor noastre. Metodele pastorale prezentate de referenţi şi de preoţii prezenţi au fost dezbătute, s-a creat un dialog între participanţi şi s-au găsit anumite metode benefice pentru lucrul cu tinerii”, ne-a spus coordonatorul Departamentului de Formare Continuă şi Misiune, Alexandru Dădîrlat.

 

“Pastoraţia în situaţii de criză”

Următorul seminar de formare continuă pentru preoţi va avea loc în perioada 5-7 iulie 2016, la Mănăstirea “Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, cu tema “Pastoraţia în situaţii de criză”. Întâlnirea îi va avea ca invitaţi pe medicul psihiatru Andrei Pătrâncă, psihologul şi psihoterapeutul Nicoleta Mândrean, medicul oncolog Daniela Moşoiu şi pr.conf. univ. dr. Nicolae Moşoiu. Invitaţii şi preoţii participanţi vor discuta despre pastoraţia persoanelor aflate în situaţii de criză cum ar fi bolile incurabile, divorţul sau perioada de doliu. Preoţii din Arhiepiscopia Sibiului interesaţi de această teme au posibilitatea să se înscrie la seminarul de formare continuă în limita celor 15 locuri disponibile.

 

Autor: Ştefan Mărculeţ