Seminar de formare continuă pentru preoți la Sâmbăta de Sus

1708

La Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a avut loc, în perioada 15-17 mai, seminarul de formare continuă pentru preoți cu tema „Pastoraţia în situaţii de criză”. Evenimentul a fost organizat de către Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune.

La seminarul de la Sâmbăta de Sus au participat 15 preoţi de la parohiile din Arhiepiscopia Sibiului. Participanţii au avut posibilitatea să afle informaţii despre soluţiile pe care ştiinţa şi teologia le pun în folosul preoţilor care se confruntă cu diferite situaţii de criză în familii şi în comunităţile încredinţate.

Referenţii au fost pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. conf. univ. dr. Nicolae Moşoiu de la aceeaşi facultate, doamna conf. univ. dr. Daniela Moşoiu, medic oncolog, şi medicul psihiatru Andrei Pătrîncă.
„Discuţiile s-au referit la trei din situaţiile de criză şi anume cele de doliu, divorţ şi boli în stadiu terminal. Preoţii întâlnesc din ce în mai multe situaţii de criză în comunităţile parohiale şi de aceea invitaţii au abordat aceste teme din perspectivă spirituală, pastorală, dar şi psihologică şi psihiatrică”, ne-a spus coordonatorul Departamentului de formare continuă şi misiune din Arhiepiscopia Sibiului, Alexandru Dădîrlat.

Teologie şi psihoterapie

Discuţiile din cadrul seminarului s-au conturat pe ideea colaborării dintre psihoterapeuţi şi preoţi pentru ca persoanele aflate în situaţii de criză să fie ajutate şi să fie readuse la normalitatea existenţei cotidiene.
„Atât psihologia modernă cât şi teologia contemporană au devenit conştiente de faptul că lucrurile aflate pe un teren comun sunt mult mai multe decât lucrurile care stau împotrivă. Este nevoie de colaborare în abordarea oamenilor pentru că omul este o persoană complexă, este trup, este suflet şi este spirit, lucru pe care nu-l contestă nici noi cei ce lucrăm în domeniul psihoterapiei şi nici preoţii. Vizăm, însă, lucruri diferite, şi lucrăm în paradigme distincte. Psihoterapetul îşi doreşte să-l aducă pe om la o stare de sănătate bună, să-i fie mai bine, să fie mai ancorat în realitate, să fie conştient de potenţialul pe care îl are, de momentul în care se află, de limitările sale şi de ceea ce poate să devină, deci scopul într-un demers terapeutic este ca omului să-i fie mai bine. Teologia lucrează şi îşi propune în primă instanţă ca omul să fie mântuit. Când devine spiritual, omul se şi vindecă sufleteşte. Alteori, mergând la un psihoterapeut şi rezolvându-şi problemele sale de psihic rănit, reuşeşte să aibă o trăire de credinţă autentică şi acesta este domeniul nostru comun. Am încercat să abordăm probleme care ţin de interfaţa dintre teologie şi psihoterapie”, ne-a spus medicul psihiatru Andrei Pătrîncă.

Următorul seminar de formare continuă pentru preoţii din Arhiepiscopia Sibiului va avea loc în perioada 6-8 iunie 2017, tot la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, având ca temă pastoraţia persoanelor dependente. Vor urma seminarii pe tema pastorației copiilor și tinerilor, proiecte de economie socială în parohie și un seminar de comunicare media.