Seminar de formare continuă pentru preoții din Arhiepiscopia Sibiului

873

 

La Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, a avut loc în perioda 5-7 septembrie al patrulea seminar de formare continuă pentru preoții din Arhiepiscopia Sibiului. Seminarul a avut ca temă comunicarea media și s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

La seminarul de formare continuă au participat 15 preoți de la parohii din mai multe protopopiate din Arhiepiscopia Sibiului. Preoții au avut posibilitatea să afle mai multe despre modalitățile de comunicare media, rețelele de socializare, utilizarea instrumentelor de comunicare prin internet și strategii de comunicare eficientă cu tinerii din comunitățile încredințate. Referenții acestei întâlniri au fost inginerul Mihai Mihu, specialist IT și comunicare, Dan Florea și consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală. Seminarul a fost organizat prin Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului.

Dintre subiectele discutate în cadrul seminarului amintim: comunicarea directă şi indirectă (mediatică), internetul şi comunicarea pe internet, reţelele de socializare şi comunicarea specifică lor (web 2.0),utilizarea comunicării mediatice în scop pastoral (newsletter, facebook, afişe, pliante etc.), comunicare versus comuniune.

Comunicare și pastorație

Invitații acestei întâlniri de la Sâmbăta de Sus au discutat cu preoții aspectele practice ale comunicării prin rețelele de socializare și mijloacele media, obiectivul principal fiind atragerea tinerilor către activitățile parohiale.

„Seminarul a vizat lucrul cu noile mijloace de comunicare media, în special cele care accesează internetul. Un punct important al discuțiilor din cadrul seminarului a fost lucrul și activitatea pe rețelele de socializare și am văzut cum le-am putea include în activitatea pastorală a preoților în rândul tinerilor. Referenții ne-au furnizat câteva exemple de bună practică în utilizarea eficientă a mijloacelor de comunicare media și au oferit sugestii preoților prin care aceștia pot să-și îmbunătățească modul de folosire a rețelelor de socializare în lucrul cu tinerii”, ne-a spus coordonatorul Departamentului Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, Alexandru Dădîrlat.

În perioada următoare, Arhiepiscopia Sibiului va organiza seminarii de formare continuă pentru preoți în cadrul celor 11 protopopiate din eparhie.