Seminarii de formare continuă pentru preoţii din Arhiepiscopia Sibiului

2757

În perioada 23-25 mai 2016, a avut loc la Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, seminarul de formare continuă „Pastoraţia persoanelor dependente”. La această întâlnire, organizată de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul educaţional de formare continuă şi misiune, au participat 15 clerici din judeţele Sibiu şi Braşov.

Participanţii la lucrările seminarului de formare continuă s-au bucurat de prezenţa Preasfinţitului părinte Ilarion Făgărăşanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a părintelui arhidiacon Prof. Dr. Ioan Ică jr., a părintelui Conf. Dr. Constantin Necula, a domnului Conf. Dr. Sebastian Moldovan şi a doamnei psihoterapeut Crina Lupea din Sibiu.

Tematica seminarului a subliniat actualitatea pe care o au problemele legate de dependenţă, atât în comunităţile urbane, cât şi în cele rurale. În context actual, diversificarea spectrului adicţiilor, favorizată de dezvoltarea excesivă a societăţii de consum, necesită o abordare pastorală specială, centrată pe cunoaşterea atentă a mecanismelor dependenţei. Alcoolismul, dependenţa de fumat, dependenţa de droguri, de pornografie, dar şi cea de tehnologie, internet sau muncă, au fost aduse în discuţie, fiecare cu specificul ei, dar şi cu aspectele comune.

Pe parcursul celor trei zile, participanţii clerici au abordat tematica adicţiei, făcând referire la situaţii concrete întâlnite în comunităţile bisericeşti pe care le păstoresc. Ca urmare a discuţiilor şi al implicării referenţilor, s-au putut creiona câteva direcţii de abordare pastoral-spirituală dar şi terapeutică, pentru a se putea veni cât mai bine în sprijinul persoanelor dependente.

Preasfinţitul părinte Ilarion a surprins câteva aspecte ale vieţii monahale de obşte, ca mediu al descoperirii lui Dumnezeu, al sinelui lăuntric, ca loc al curăţirii sufletului şi trupului şi al despătimirii.

În continuare, părintele Constantin Necula, preşedinte al Asociaţiei Crucea Albastră din România, a împărtăşit participanţilor aspecte legate de pastoraţia persoanelor dependente de alcool. Prin centrele sale de la Şura Mică şi Şelimbăr, Crucea Albastră oferă tratament terapeutic în regim rezidenţial persoanelor dependente de alcool, atât bărbaţi, cât şi femei.

În cea de a doua zi, doamna psihoterapeut Crina Lupea, specialist în terapia persoanelor dependente, a realizat o prezentare a mecanismelor adicţiei din punct de vedere psihologic. Totodată, s-a accentuat importanţa şi beneficiile pe care o are o abordare creştină în ceea ce priveşte psihoterapia. S-a subliniat de către participanţi necesitatea alcătuirii unui grup de psihologi şi psihoterapeuţi creştini, deschişi spre o colaborare cu preoţii, în vederea unei abordări atât psihologice, cât şi spirituale a cazurilor persoanelor dependente.

Domnul Conf. Dr. Sebastian Moldovan, profesor de teologie morală în cadrul Facultăţii de teologie din Sibiu, a invitat la discuţii, prezentând pe scurt modul în care se instalează patimile, ataşamentul, ca premisă a instalării adicţiilor, mecanismul bucurie-durere-traumă, dar şi binomul plăcere-durere din perspectiva Sfântului Maxim Mărturisitorul.

În cea de a treia zi a seminarului, părintele arhidiacon Ioan Ică jr. a subliniat abordarea spirituală a abordării dependenţelor, în vederea depăşirii lor. În acest sens, preotul este un om al Duhului Sfânt, nu doar un „psihovnic”. Duhul Sfânt este cel care, prin preot, iartă şi înnoieşte. Dacă sufletul este cel care însufleţeşte trupul, cel care însufleţeşte sufletul este Duhul Sfânt – Dumnezeu. Adicţia se depăşeşte prin adicţia de Dumnezeu. Doar aceasta este cea care poate vindeca adicţia de sine.

 

Seria seminariilor de formare continuă organizate de Arhiepiscopia Sibiului va continua cu întâlnirile tematice „Pastoraţia copiilor şi tinerilor”, „Pastoraţia în situaţii de criză” şi un seminar de comunicare mediatică.

 

Autor: Alexandru Dădîrlat